Iš didelio žinomos grafikės kūrybinio palikimo pomirtinėje parodoje rodoma devyniolika darbų, plėtojančių Mažosios Lietuvos, senųjų baltų simbolių temas.

Parodos atidaryme kalbėjęs Vydūno draugijos pirmininkas Vaclovas Bagdonavičius pažymėjo, kad E. Labutytės kūryba jau tris dešimtmečius skamba grafikos lakštais, santūrių spalvų akvarelėmis, ekslibrisais, Mažajai Lietuvai ir senajai Prūsijai skirtų knygų viršeliais ir iliustracijomis.

"Dailininkė buvo kuo nuoširdžiausia dramatiškąjį savo krašto likimą išgyvenanti bei jį poetiškai ir filosofiškai interpretavusi kūrėja, ji stengėsi, kad tasai likimas turėtų savo gyvąją tąsą mūsų dvasioje bei veiksmuose. Tokia intencija nužymėta ne tik kūrybinė, bet ir aktyvi visuomeninė dailininkės veikla, pats jos gyvenimas", - sakė filosofas V. Bagdonavičius.

Iš Klaipėdos krašto kilusi E. Labutytė 1967 m. tuometiniame Vilniaus valstybiniame dailės institute (dabar - Vilniaus dailės akademija) įgijo grafikės specialybę, gyveno ir kūrė Vilniuje. Nuo 1968 m. dalyvavo Lietuvos ir užsienio šalių dailės parodose, surengė per 20 autorinių parodų Lietuvoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, JAV. Beveik tris dešimtmečius buvo Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

E. Labutytė kūrė estampus, ekslibrisus, iliustravo poezijos knygas, liejo akvareles. Pagrindinė kūrybos tema - Mažoji Lietuva, gimtasis pamarys, senųjų prūsų likimas. E. Labutytė yra sukūrusi estampų ciklus "Prūsų žodžiai", "Atmintis", "Krikštai", "Lietuvininkų giesmės", "Runų raštai", "Prūsų dievai", "Baltų simboliai", "Imkit mane ir skaitykit..." ir kt., kelias dešimtis ekslibrisų, lietuvių kalbos ir raštijos milžinų Martyno Mažvydo, Mikalojaus Daukšos, Jono Bretkūno, Danieliaus Kleino, Kristijono Donelaičio, Viliaus Storostos-Vydūno portretus, iliustravusi poetų Birutės Baltrušaitytės, Kazio Bradūno, kitų autorių knygas. Paskutiniųjų metų dailininkės estampų ciklai - tai Atminties ir Amžinybės apmąstymai begalinėje kosmoso erdvėje.

E. Labutytė - Šilutės rajono "Sidabrinės nendrės" (1994), Tarptautinės prūsų ir prūsų bičiulių draugijos "Tolkemita" (Vokietija, 1998), Ievos Simonaitytės (2000) premijų laureatė. 2001 m. dailininkė buvo apdovanota dr. Genovaitės Kazokienės vaizduojamojo meno fondo premija.

Paroda "Atminties ženklai" sostinės galerijoje "Kairė-dešinė" veiks iki lapkričio pabaigos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją