Viena iš šio koncerto intrigų – pažintis su 41 metų ispanų kompozitoriaus Víctoro Carbajo muzika. Ją orkestrui ir klausytojams pasiūlė dirigentas Cristianas Florea. Kaip dirigentas ir solistas violončelininkas daugelyje Europos ir JAV šalių koncertuojantis, su daugybe simfoninių orkestrų bendradarbiaujantis C. Florea 1999 m. „Villaviciosa de Odón“ festivalyje Madride su Moldovos nacionaliniu kameriniu orkestru atliko V. Carbajo simfoninės siuitos „Antigonė“ premjerą. Tai vienas iš daugiau kaip 80 šio kompozitoriaus sukurtų įvairių stilių ir žanrų kūrinių, kuriuose paties autoriaus išrasta kūrybos sistema, kompozicijos technika pinasi su ankstesnių epochų muzikos kalba. Būtent šį kūrinį (versiją styginių orkestrui) išgirsime rumunų dirigento su Lietuvos kameriniu orkestru parengtoje programoje.

Koncerte dar skambės F. Schuberto Penktoji simfonija ir W. A. Mozarto Koncertas dviem fortepijonams ir orkestrui Nr. 10 Es-dur (Leopoldo Godowskio kadencija). Pastarąjį su Lietuvos kameriniu orkestru atliks svečiose šalyse dažnai, o Lietuvoje retokai koncertuojantis duetas – Vilija Poškutė ir Tomas Daukantas.

Fortepijoninis duetas, anot šių pianistų – viena sunkiausių kamerinio muzikavimo formų, tikras ansambliškumas ir harmonija pasiekiami tik per daugelį metų. Fortepijono studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pratęsę Šveicarijoje ir Vokietijoje – Ciuricho ir Rostoko aukštosiose muzikos mokyklose, 2000 m. šie muzikantai nusprendė groti fortepijoninį duetą.

Netrukus jie laimėjo prizus tarptautiniuose konkursuose – F. Schuberto fortepijoninių duetų Čekijoje, „Concorso Internazionale di Musica Citta di Pavia“ bei „Concorso Internazionale Camillo Togni Brescia“ Italijoje, konkurse San Marine, „Y. Menuhin Live Music Now“ Šveicarijoje. 2005 m. pelnyta premija Vokietijos viešųjų transliuotojų asociacijos organizuotame tarptautiniame ARD muzikos konkurse Miunchene. 2011 m. rugsėjį Osle vykusiame XII tarptautiniame Edvardo Griego pianistų konkurse V. Poškutė ir T. Daukantas laimėjo abi pirmąsias vietas bei specialųjį prizą už geriausią Wolfgango Plagge’o kūrinio interpretaciją. Spalio mėnesį V. Poškutė buvo apdovanota specialiu Vintertūro (Šveicarija) miesto tarybos prizu.

Atlikėjai koncertuoja įvairiose šalyse, jų įrašus leidžia kompanijos „ARS Produktion“ ir „Euro Classics“. Smagu, kad bent retsykiais juos galime išvysti bei išgirsti ir Lietuvoje. Jų koncertinę kelionę į Lietuvą šįkart parėmė Šveicarijos atlikėjų fondas (Schweizerische Interpretenstiftung).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją