Šie kūriniai simfonijomis vadinami neatsitiktinai. Specialiai prancūziškiems romantiškiems instrumentams pritaikytos didingos vargonų simfonijos iš tiesų nei trukme, nei sudėtingumu, nei forma nenusileidžia kūriniams orkestrui. Geriausiai tokioms simfonijoms tinkančiuose garsiuosiuose vargonų meistro Aristido Cavaille-Coll statytuose instrumentuose yra daug registrų, kurie imituoja įvairius orkestro instrumentus, todėl klausytojui gali susidaryti įspūdis, kad groja ne vienas instrumentas, bet visas simfoninis orkestras.

Vargonų muzikos mylėtojai artimiausią progą išgirsti didingąją Widoro penktąją simfoniją turės šį šeštadienį, sausio 14 d. 18 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje. Tą vakarą koncertuos Lietuvos klausytojams gerai pažįstama vargonininkė Jūratė Landsbergytė su sūnumi, fleitininku Vytautu Oškiniu.

Be minėtosios Widoro simfonijos koncerte taip pat skambės J.S.Bacho Sonata e-moll fleitai ir vargonams, O.Balakausko Impresonatos II dalies transkripcija fleitai ir vargonams, B.Kutavičiaus "Trikampis“, „Paukštis už stiklo“ ir „Amžinoji ramybė" iš ciklo „Devynios Stasio miniatiūros“ pagal Stasio Eidrigevičiaus paveikslus ir W.A.Mozarto Andante C-dur fleitai ir vargonams. Vargoninių transkripcijų autorė - J.Landsbergytė.

J.Landsbergytė yra viena aktyviausių šiandienos Lietuvos vargonininkių. Baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, prof. L.Digrio vargonų ir J.Čiurlionytės muzikologijos klases. 1989 m. tapo Kijevo vargonininkų konkurso laureate. Vargonininkės koncertinė veikla driekiasi per daugelį Europos šalių ir JAV. Kaip solistė ir kamerinių ansamblių sudėtyje ji atliko daugybę premjerų, padarė radijo ir CD įrašų. Svarbią vietą atlikėjos repertuare užima modernioji lietuvių vargoninė muzika.

Fleitininkas V.Oškinis baigė Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų gimnaziją (Ž.Valkaitytės fleitos klasę). Su mama J.Landsbergyte aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir Vokietijoje. V.Oškinis yra J.Pakalnio pučiamųjų instrumentų konkurso I vietos ir K.Stralio tarptautinio „Young Flutist“ konkurso (Latvija) II vietos laureatas. Tobulinosi meistriškumo kursuose „Fleita Neringoje“, dalyvavo „Lutheran Summer Music“ akademijoje, Mineapolyje, JAV.

Šis renginys priklauso VU Kultūros centro organizuojamiems koncertams „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“.

Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją