"Šiaulių kraštas" praėjusią savaitę rašė apie ūkininką iš Pasvalio rajono Petrą Karoblį, kuris uoliai palaiko Marijos ant Kryžių kalno atstatymą. Tikėtina, kad jo iniciatyva buvo suręstas naujas postamentas šalia rugsėjo mėnesį išdygusių granito plokščių su Dešimčia Dievo įsakymų.

Plokštes statė panevėžietis Alvydas Veberis, nugriovęs beveik du dešimtmečius Kryžių kalne stovėjusią Marijos skulptūrą.

Užpraeitą naktį kažkas užnešė ant Kryžių kalno naują porą šimtų kilogramų sveriančią betoninę Marijos skulptūrą. Bet pastatė ją ne ant naujojo postamento, o vietoje granito plokščių.

Nukeltos plokštės nuožulniai paguldytos ant šviežiai sukonstruotų plieninių sijų. Metalo sijos ir varžtai labai panašūs į tuos, kurie naudojami koplyčios atstatymo darbuose. Aplink kalną - šviežios traktoriaus provėžos.

Sigita Tauterienė, Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėja, sako, kad jos niekas apie šiuos darbus neinformavo. Jos nuomone, Savivaldybei seniai laikas įsikišti ir visas savavališkas statybas ant Kryžių kalno nugriauti.

Popiežiaus koplytėlę remontuojančios Ginkūnų seniūnijos bendruomenės pirmininkė Zita Kliknienė tvirtina, kad bendruomenės nusamdyta firma neprisidėjo prie minėtų darbų.

Meškuičių seniūnė Jovita Baškienė teigia, kad traktorius aplink kalną važinėjo, tačiau ne Mariją vežiojo, o išgabeno sulūžusius ar supuvusius kryžius.

Prieš savaitę ūkininkas P. Karoblis "Šiaulių kraštui" prasitarė, kad nepažįstamas kunigas jam liepė nieko ant naujojo postamento nebestatyti. Esą vyskupija jau pasirūpinusi naujos Marijos statybomis.

Šiaulių vyskupijos kancleris Evaldas Alūza, paklaustas ar vyskupija prisidėjo prie Marijos skulptūros atstatymo, to nei paneigė, nei patvirtino.

"Be vyskupo leidimo nieko negaliu kalbėti", - sakė kancleris. Vyskupas Eugenijus Bartulis penktadienį telefonu buvo nepasiekiamas.

Panevėžietis A. Veberis nusiminė, sužinojęs, kad jo "skulptūra" suniokota. Tačiau nežino, ar bandys ją atstatyti: "Aš savo kūrinį grioviau, supratęs paklydimus, o jie griauna tai, ko nepastatė. Už paminklą sumokėjau apie 5 tūkstančius litų".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją