Lietuvos muziejuose saugoma apie keturis šimtus senovės Egipto eksponatų – labai nedaug, palyginti su kitomis Europos šalimis. Vienintelė Lietuvoje senovės Egipto ekspozicija – lankomiausia visame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

Muziejininkė Aldona Snitkuvienė, pastebėjusi, kad lankytojus ypač domina eksponatų istorija, naujoje knygoje pasakoja apie jų keliones į Lietuvą, Egiptu susižavėjusius mūsų keliautojus ir mokslininkus.

„Pirmieji eksponatai pateko į senienų muziejų Vilniuje, ir jeigu kalbėtume apie patį stambiausią ir egzotiškiausią bent tuo metu, tai Branickis padovanojo sarkofagą su mumija, ir tai buvo 1860 metai“, – sako A. Snitkuvienė.

„Nėra tiesioginio tilto tarp senovės Egipto ir Lietuvos, visi kontaktai vyko per Europą, pradedant nuo ankstyviausių piligrimysčių ir baigiant profesionalia egiptologija“, – sako egiptologas, VDU dėstytojas dr. Tadas Rutkauskas.

Lietuva Egiptą atrado XVI amžiuje, kai jį per piligrimišką kelionę aplankė didikas Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis.

Egiptologas T. Rutkauskas sako, kad šios Afrikos šalies istoriją tyrinėjo nedaug lietuvių. Viena iš garsiausių – XX amžiuje iš Egipto senienų parvežusi Marija Rudzinskaitė-Arcimavičienė.

„Tai buvo sukaupta asmeninėmis, sunkiai surinktomis asmeninėmis lėšomis. Tai, ką ji parsivežė į Lietuvą, turėjo saugoti savo namuose. Žinoma, kad kurį laiką nuomojamame bute turėjo gyventi kartu su sarkofagu, su mumija, tai kėlė įvairių rūpesčių kitiems žmonėms“, – pasakoja T. Rutkauskas.

„Mykolas Tiškevičius – vienintelis, vykdęs archeologinius kasinėjimus Egipte ir parsigabenęs tikrai vertingą ir nemažą rinkinį. Žinoma, gaila, kad didžioji dalis buvo padovanota būtent Luvrui, tačiau Vilniaus senienų muziejui atiteko apie 250 eksponatų. Deja, didžioji dalis jų pražuvo“, – sako A. Snitkuvienė.

Anot mokslininkų, praėjusiame amžiuje Europą apėmusi egiptomanija Lietuvą aplenkė. Architektūroje tolimos šalies motyvų iš viso nematyti, mažai jų ir dailėje bei teatre.

A. Snitkuvienės knyga – pirmasis išsamus leidinys, kuriame aprašomi Lietuvos ir Egipto kultūros ryšiai nuo XVI a. iki mūsų dienų.