Pirmą kartą savo paveikslus S. Bakas eksponavo būdamas vos devynerių, Vilniaus gete. Karo metais nuo nacių jis slėpėsi Bernardinų bažnyčios archyvuose, vėliau emigravo į Izraelį, gyveno Paryžiuje, Niujorke, Romoje. Šiandien visame pasaulyje žinomas dailininkas dalį savo paveikslų sako norįs padovanoti Lietuvai.

S. Bakas – vienas žymiausių litvakų pasaulyje, gimęs ir augęs Vilniuje. Lietuvoje apie šį dailininką daugiau sužinojome tik prieš dešimtį metų, kai žydų gelbėjimo istorijomis domėjęsi politikai S. Baką aplankė Jungtinėse Valstijose.

„Buvau skaitęs „7 meno dienose“ jaudinančią ištrauką iš jo ruošiamos knygos „Nuo tilto“, apie tą dramatišką būklę, kai jie kartu su motina ėjo Žvėryno tiltu ir motina jau buvo iš nevilties pasiryžusi kartu su vaiku nušokti nuo tilto. Šis dalykas mane labai sujaudino, ir todėl bet kokiu būdu stengiausi šį žmogų surasti šį žmogų“, – pasakojo parodos iniciatorius Rimantas Stankevičius.

Tada R. Stankevičius įkalbėjo menininką atvažiuoti į Vilnių ir surengti parodą. Ketvirtadienį Tolerancijos centre atidaryta retrospektyvinė dailininko paroda, kurioje – Vilniaus Gaono žydų muziejaus turimi Vilniaus geto laikotarpio piešiniai ir tapyba nuo 1946-ųjų iki paskutinio „Adomo ir Ievos“ ciklo. Naujausi darbai atrinkti iš dailininko studijos Jungtinėse Valstijose. Išskirtinis dailininko kūrybos motyvas – kriaušės.

Pasukęs į simbolinį siurrealizmą S. Bakas, pasak menotyrininkų, yra kitoks, nei jo kartos litvakų menininkai. Ir nors dailininkas sako, kad jo šaknys yra jo lagamine, paveiksluose – daug vaikystės miesto vaizdų.

„Jis išgyveno įvairius kūrybos periodus, bet jį visą laiką lydėjo vienaip ar kitaip transformuotas Vilniaus motyvas“, – pastebi Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris.

S. Bako darbai pirmą kartą kartu su kitų, suaugusių žydų menininkų darbais buvo parodyti dar 1942-aisiais Vilniaus gete. Dailininkui tada buvo devyneri. Nuo nacių tėvai sugebėjo paslėpti sūnų šieno maiše, vėliau lietuviai vaiką saugojo Bernardinų bažnyčios archyvuose.

„Mes turime galimybę didžiuotis tuo, kad tokie dideli pasaulinio lygmens menininkai kaip Samuelis Bakas, Arbit Blatas yra kilę iš Lietuvos“, – sakė Premjeras Andrius Kubilius.

S. Bakas savo kolekciją – apie 600 paveikslų – teigia dovanosiąs Lietuvai, jei ši per artimiausius penkerius metus įkurs Litvakų kultūros ir meno centrą.