„Tokį susitikimą rengėme pirmą kartą. Labai džiaugiuosi, kad renginys sušildė visus susirinkusiuosius. Bendruomenės nariai šiuo neeiliniu renginiu liko sužavėti ir ilgai nenorėjo išsiskirstyti“, – teigė Zapyškio pagrindinės mokyklos direktorius Vladas Šlajus.

Šia proga mokykloje buvo paruošta speciali programa: maestro ir visus svečius sveikino mažieji Zapyškio bendruomenės nariai, merginų ansamblis, balsingųjų moterų vokalinis tercetas „Svaja“. Į susitikimą su fotomenininku atvyko Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondo direktorė A. Makūnienė, Kauno r. savivaldybės tarybos narys Gediminas Mačiulaitis, fotomeno festivalio „Kaunas Photo“ direktorius Mindaugas Kavaliauskas, Zapyškio bendruomenės nariai.

Renginyje dalyvavo Antano Sutkaus dukra Giedrė, Ringauduose, Noreikiškėse, Ežerėlyje, Kaišiadoryje, Zapyškyje gyvenantys giminaičiai – pusbroliai ir pusseserės.

Praturtino rajono bibliotekas

Idėja surengti tokį susitikimą kilo švenčiant 500-ąjį Zapyškio jubiliejų. Plačiau apie ją kalbėta gegužės mėnesį Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vykdant Antano Sutkaus inicijuotą akciją „Padovanok knygą savo krašto bibliotekai“ ir čia atidarius fotomenininko parodą „Retrospektyva“. Iki sausio 6 d. ši paroda veiks Zapyškio pagrindinėje mokykloje.

Akcija „Padovanok knygą savo krašto bibliotekai“ Kauno rajono savivaldybės viešąją biblioteką ir jos filialus praturtino 2000 dovanotų leidinių: lietuvių ir užsienio autorių knygomis bei fotografijos meno albumais. Prie gražios knygų dovanojimo iniciatyvos prisidėjo Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondas, leidėjai, fotomenininkai. Anot menininko, sunkiais laikais Lietuva išsigelbėjo knygos pagalba: „Manau, kad mūsų laukia dar ne vienas išbandymas, todėl turime grįžti prie savo šaknų, mentaliteto“. 

Darbus paliks Kauno rajonui

„Labai džiugu, kad fotografijos legendą galime išvysti čia, jo tėviškėje, kuri tapo prasmingo gyvenimo kelio pradžia. Tai, ką matome pakabinta ant Zapyškio pagrindinės mokyklos sienų – daugiau nei fotografija. Šiurpuliukai bėga kūnu matant fotografijos klasika tapusius darbus „Tėvo ranka“, „Maratonas“, „Aklas pionierius“. Labai dėkoju už fotomenininko iniciatyvą geriausius savo darbus palikti Raudondvario meno muziejui – darbai bus perduodami iš kartos į kartą“, – teigė V. Makūnas. 

Susitikime savo gimtinę Zapyškį fotomenininkas vadino Tėvyne. „Tėvynė – nebūtinai Seimas, Gedimino pilis. Tėvynė – tai tavo šeima, visuomenės ląstelė. Tai – gimtasis kraštas“, – teigė A. Sutkus. Anot jo, kontaktas su tąja Tėvyne tvirtina bendruomeninį ryšį. „Džiaugiuosi čia matydamas tokią gausią savo šeimą. Smagu, kad sulaukiau Savivaldybės mero ir Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos centro palaikymo, ir sumanymas dovanoti knygas išaugo į tokį didelį renginį“, – susirinkusiesiems sakė A. Sutkus.

Niekas nepakeis Nemuno klonių

Susitikime fotografijos maestro su kraštiečiais kalbėjo jį jaudinančiais klausimais – apie emigraciją, šiandieninio jaunimo auklėjimą. Ir itin kukliai tik mažąją laiko dalį skyrė savo kūrybai.
Fotomenininkas atskleidė, kad turėjo kelias tikrai solidžias progas emigruoti, tačiau niekas jam nepakeis Nemuno klonių. „Dėkoju Dievui, kad man teko užaugti Kluoniškių kaime. Su močiute Uršule siejo ypatingas ryšys – dėkoju jai už įskiepytas vertybes. Šis kraštas man yra labai brangus. Brangus žmonėmis ir vietomis. Kai pagalvoji, baisu, kai prarandame savo žmones. Lietuva kiekvienam savo sūnui ir dukrai turi būti motina, o ne pamotė. Neieškokime, kas gali atlikti mūsų darbus – niekas be mūsų neaugins mūsų vaikų“, – tvirtą nuomonę išsakė A. Sutkus.

Susitikimo pabaigoje savo talentą fotografijos maestro vadino Dievo dovana, o fotografuoti galintis tik tas, kuris myli žmones. Anot A. Sutkaus, įdomiausia fotografuoti vaikus ir senelius. „Vieni yra nesugadinti, o kiti nebeturi „falšo“, to, ką slėpti“, – teigė fotomenininkas.

Susitikimą primins vietos gaminiai

Didžiuodamiesi, kad fotografijos maestro yra kraštietis ir dėkodami už nuoširdų susitikimą, Zapyškio seniūnas Sigitas Imbrasas ir Zapyškio pagrindinės mokyklos direktorius A. Sutkui įteikė vietos bičių medaus ir Zapyškio kepėjų duonos. Kauno r. savivaldybės meras menininkui įteikė talentingo šių kraštų jaunojo menininko kūrinį.

Viešnagės akimirkos - DELFI nuotraukų albume:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją