Keistuolių teatras, pradėjęs savo naująjį sezoną, kaip jie patys sako, su visų laikų brangiausiu, mieliausiu ir didžiausiu trijų dalių spektakliu „Vasarotojai“, džiugino gerbėjus nuoširdžia ir profesionalia vaidyba.

Šiame Aido Giniočio pagal Maksimo Gorkio kūrybą režisuotame spektaklyje galima išvysti ne tik Keistuolių teatro, bet ir kviestines pirmo ryškumo scenos žvaigždes. Susibūrę draugėn, aktoriai trijų dalių spektaklyje nagrinėja žmonių visuomenės dvasinės bei kultūrinės krizės sukeltas problemas, kurios šiandien yra ne ką mažiau aktualios ir skaudžios, nei XX a. pradžioje.

Daugiau nei prieš šimtą metų parašytą pjesę režisierius A. Giniotis papildo ankstyvaisiais M. Gorkio apsakymais: „Makaras Čiudra“, „Kartą rudenį“, „Daina apie sakalą“ ir kt., taip suteikdamas spektakliui papildomą skambesį.

Papuolus į šio spektaklio užkulisius, atsiduri dideliame chaose. Aplink vykstantis šurmulys maloniai nustebina. Nors aktorių daug, tačiau, rodos, kiekvienas iš jų žino savo rolę ne tik šiame spektaklyje, bet ir jo užkulisiuose.

Tai patvirtina ir Keistuolių teatro atstovė, kuri teigia, jog dažniausiai šiame teatre aktoriai patys pasiruošia dekoracijas. Kiekvienas sąžiningai turi atlikti savo pareigą, kad spektaklis pavyktų be techninių trukdžių.

Štai Aldona Vilutytė, kuriai daroma šukuosena, o prie jos palinkę kolegos kartojasi žodžius, kažkas neša ir dėlioja dekoracijas scenoje ar intensyviai kursuoja pro persirengimo kambarius. Nors iš šalies stebint šį pasiruošimo procesą viskas atrodo šiek tiek chaotiška, tačiau kartu jauku ir šeimyniškai darnu.

Likus kelioms valandoms iki pasirodymo, kalbiname ir kai kuriuos spektaklio „Vasarotojai“ aktorius, kurie dalijasi mintimis ne tik apie patį spektaklį ar savo išgyvenimus prieš jį, bet kartu ir apie Keistuolių teatre vyraujančią užkulisinę atmosferą.

G.Ryškuvienė: niekada nežinai, ką išgimdysi šiandien

„Prieš kiekvieną spektaklį jautiesi labai skirtingai. Kadangi šis spektaklis nėra iš lengvųjų, todėl pripažinsiu, kad šiek tiek jaudinuosi, bet pats jaudulys yra sveikas“, - pasakojo aktorė Gabija Ryškuvienė.

Anot aktorės, "Vasarotojai" yra ypatingi savo turinio gilumu.

„Spektaklis yra apie esminius žmogaus išgyvenimus, kurie ir įprasmina mūsų gyvenimus. Jame veikėjai kalba gana atvirai, rimtai, be jokios ironijos. Galima sakyti, kad šis spektaklis apie žmonių susikalbėjimą ir nesusikalbėjimą, pagarbą, meilę ir nemeilę ar tiesiog savo vietos ieškojimą pasaulyje. Todėl ruošiantis spektakliui, šiuos gyvenimiškus klausimus visų pirma turi užduoti ir sau. Būtent todėl šis spektaklis reikalauja daug pastangų ir išskirtinio pasiruošimo“, - atviravo Gabija.

Pasak gerai žinomos aktorės,„kiekvienas spektaklis tarsi gimsta iš naujo, todėl kiekvieną kartą prieš lipdamas į sceną ruošiesi jam, nes niekada nežinai, ką išgimdysi šiandien“.

G.Ryškuvienė teigė, kad šis trijų kartų aktorių kurtas spektaklis yra savotiškas tarpusavio energijos pasikeitimas, kuris likus kelioms minutėms prieš pasirodymą scenoje, išsiveržia meilės pliūpsniu žiūrovams.

Svetimos nuomonės baimė – tai kažkas...

Aktorė Aldona Vilutytė pripažino, kad savotiška baimė prieš pasirodymą aplanko ir ją. „Iš tikrųjų savotišką baimę jaučiu. Spektaklis nėra toks senas, aktoriai susirinkę iš įvairių teatrų, o ir vaidinamas jis nėra taip dažnai. Galima sakyti, kad jis yra savotiškame brendimo laikotarpyje ar netgi kūdikystėje“, - sako Keistuolių teatro aktorė.

Taip pat A. Vilutytė pridūrė, kad kūrybiniame šio spektaklio etape dar yra daug ieškojimų. „Kiekvieną kartą į sceną eini lyg pirmą kartą. „Vasarotojai“ - kitoks, nei dauguma keistuolių spektaklių. Jis išsiskiria savo dramaturgija ir aktorių gausa, todėl tuo pačiu jauti ir didelę atsakomybę prieš kitus“, - pasakojo A. Vilutytė.

A.Kaniava: keistuolių užkulisiai chaotiški, bet tuo ir unikalūs

Keistuolis ir vienas šio teatro steigėjų Andrius Kaniava taip pat laikosi tos pačios pozicijos, kad spektaklis „Vasarotojai“ - kitoks, nei kiti keistuolių spektakliai: „Šis spektaklis reikalauja išskirtinio susikaupimo. Todėl galite pastebėti, jog dauguma vaikšto lyg pridusinti. Čia nėra daug lakstymo, dainų ar šokių. Prieš jį stengiamės mobilizuoti savo vidines pajėgas“.

Aktorius patikino, kad „Vasarotojai“ - spektaklis, kurį aktoriai labai mėgsta. „Labai svarbu, kad artistai mėgtų spektaklį ir į sceną liptų gerai nusiteikę. Jeigu spektaklis patinka aktoriams, tuomet garantija, kad šis jausmas pasieks ir publiką“, - dėstė aktorius.

DELFI paprašius apibendrinti Keistuolių teatro užkulisius, A. Kaniava ilgai nemąstė. „Chaotiški, bet tuo ir unikalūs. Galiu patikinti, kad šioje betvarkėje visi viską randa. Taip mes gyvename jau daugelį metų. Jeigu kažkas viską sudėliotų į lentynėles ir stalčiukus, greičiausiai tuomet ir pamatytumėte tikrąjį chaosą“, - juokėsi A. Kaniava.

Kviečiame DELFI skaitytojus pasižiūrėti specialų keistuolišką fotoreportažą iš šių chaotiškųjų užkulisių:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją