Knygą išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, parengė jo direktorė Dalia Kuodytė ir holokausto problemų tyrinėtojas Rimantas Stankevičius.

Pasak D.Kuodytės, leidinio pagrindą sudarė daktaro Domo Jasaičio JAV sudarytas turtingas archyvas bei kita lietuvių išeivijos surinkta medžiaga.

Buvusi Atviros Lietuvos fondo vadovė Irena Veisaitė šiame, kaip ir daugelyje kitų panašaus pobūdžio leidinių, pasigedo konceptualių situacijos vertinimų. Jos nuomone, pavieniai, kad ir gausūs, faktai neišsklaido dar tvyrančių visuomenėje klaidingų nuomonių apie žydų persekiojimą Lietuvoje ir jų gelbėtojus.

Kritiškai knygą vertinęs Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius priekaištavo, kad joje pernelyg akcentuojama koncepcija "mes ir jie" (t.y. žydai ir lietuviai - BNS), joje gausu neobjektyvumo ir nėra gilesnio surinktų faktų vertinimo.

"Knygoje pateikta medžiaga rinkta prieš kelis dešimtmečius. Ji neišsklaido tebeegzistuojančių mitų", - teigė prezidento V.Adamkaus patarėjas Julius Šmulkštys.

Žurnalisto Saliamono Vaintraubo nuomone, leidinyje "pateikta išeivijos archyvinė medžiaga neatspindi to, kas paskelbta Lietuvoje, todėl joje neišvengta tendencingumo ir net atvirų išpuolių prieš žydų tautą".

Savo kalboje Kovo 11-osios akto signatarė Rūta Gajauskaitė teigė, kad žydų gelbėtojų Lietuvoje buvę pusė milijono, ir jei žydai to neįvertina, jiems čia nėra kas veikti.

Apibendrindamas diskusijas, LMA prezidentas Algirdas Gaižutis sakė, kad, nepaisant kritinių pastabų, knyga praturtins literatūrą šia tema.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją