Kaip pranešė Lietuvos dailės muziejus, unikali kilnojamoji tarptautinė paroda yra vienas iš renginių, skirtų paminėti šv.Augustino 1650-ąsias gimimo metines.

Paroda susideda iš trijų dalių: "Šv.Augustinas Afrikoje ir pasaulyje", "Augustinas Islamo žemėje" (M.von Graffenriedo fotografijos) ir "Šv.Augustinas Lietuvoje".

Pirmosios dvi parodos dalys yra atvežtos iš Fribūro (Šveicarija), trečiąją, lietuviškąją, parodos dalį sudaro Lietuvos bibliotekose esantys spausdinti Augustino raštų leidimai lotynų kalba (15-19 amžiaus), Augustino veikalų vertimai į lietuvių kalbą ir dailės kūriniai bei jų fotografijos iš Lietuvos muziejų bei archyvų, pristatantys augustinijonų bažnyčių ir vienuolynų meną Lietuvoje.

Taikomosios dailės muziejuje paroda veiks du mėnesius - iki gruodžio 15 dienos.

Pasak pranešimo spaudai, paroda yra vienas iš renginių, kuriais 2001 metais Jungtinės Tautos pažymėjo civilizacijų dialogo metus.

Paroda siekiama atskleisti šv.Augustino, vieno iš didžiausių žmonijos mąstytojų, universalumą ir jo afrikietiškas šaknis, kurios dažnai pamirštamos. Augustinas yra tikro tarpkultūrinio dialogo žmogaus, apjungusio antikinę pagonišką ir krikščioniškąją kultūras, pavyzdys.

Parodos tekstai pateikiami ne tik tarptautinėmis Europos kalbomis - prancūzų ir anglų, bet taip pat ir šiuolaikinio Alžyro valstybine arabų kalba ir kalba šalies, kur paroda eksponuojama (Vilniuje - lietuvių kalba).

Ši paroda apkeliavo kelis miestus Alžyre, buvo eksponuota daugelyje Europos miestų, rodyta Jungtinių Tautų būstinėje Ženevoje, Lenkijos Liublino universitete, Paryžiaus Dievo Motinos katedroje.

Šiais metais paroda dar bus rodoma Tunise, toliau svarstomos galimybės ją eksponuoti Rusijoje ir kitose šalyse.

4-5 amžiuje gyvenęs šv.Augustinas - vienas žymiausių teologų ir kovotojų už tikėjimą per visą bažnyčios istoriją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją