Stalo teatro kūrėjai pagrindiniu savo tikslu įvardija vaiko vaizduotės lavinimą ir
Reklama
kūrybiškumą. Savo spektakliais kūrėjai atskleidžia, kad teatras gali gimti iš paprastų daiktų, tik juos reikia pamatyti, ir kad vaikai patys gali kurti teatrą.

Nauju pastatymu „Vėjų motė“ teatras tęsia tradicijas, atskleidžia mitologines temas, pasitelkdami paprastas priemones, muziką, objektus. Tai spektaklis apie kelionę.

„Kaip personažą pasirinkom Vėjo Motės įvaizdį – visa ko pradžia ir pabaiga. Tai herojaus kelionė į svajonę, susitikimą su kliūtimis. Tai mažiems ir dideliems žinoma tiesa: jei kažko nori, pasieksi“, – pasakoja Stalo teatro kūrėja Snieguolė Dikčiūtė.

Spektaklio personažas-lėlė veikia mitinėje-sakralinėje erdvėje, sutinka keturis vėjus, kurie įkūnija keturis elementus: Žemę, Vandenį, Ugnį ir Orą. Spektaklio tekstą kūrėjai praturtino lietuviškų sutartinių garsažodžiais, kurie spektaklyje skamba kaip burtažodžiai.

„Tos nuotrupos iš sutartinių kaip mezginiai. Lėles mes darom tokias lengvas, kadangi spektaklis apie orą, apie dvasią, apie kvapą, kuris lyg yra, bet nesimato, to negali pačiupinėti, tik pajausti. Tai mezginiai, žodžių rituliai, tuščiavidurės lėlės, popierius lengvas, iškvėpintas įvairiais kvapais, viskas į vieną susiveda“, – teigia Stalo teatro kūrėja Saulė Degutytė.

„Vėjų Motėje“ vaidina viena aktorė ir šio spektaklio režisierė S. Degutytė. Ji pasakoja, kad šiame spektaklyje vaikai ne tik išvys žaidimą objektais, daiktų transformacijas, bet spektaklio nuotaiką stiprins ir kvapais, įžengus į girią pakvips eglėmis, į pievą ramunėlėmis.

„Prisipirkome daug visokių aliejų, jie natūralūs, nekenkia. Noriu būti turtinga kvapais“, – atskleidžia S. Degutytė.

Spektaklio premjera Menų spaustuvėje šį savaitgalį. Kaip ir prieš kitus šio teatro spektaklius, valandą prieš Vėjų Motę, vaikai kviečiami į kūrybines dirbtuves, kur darys šiame spektaklyje naudojamas vėduokles iš popieriaus.