Spalio 14 ir 15 dienomis gastrolių į sostinę atvykęs Klaipėdos dramos teatras parodys naujausią teatro meno vadovo režisieriaus Povilo Gaidžio pastatymą - britų dramaturgo Ronaldo Harwoodo "Kvartetą" ir Raimundo Banionio režisuotą Sigito Parulskio "Frank Kruk" pagal Petro Cvirkos to paties pavadinimo satyrinį romaną. Abi dienas 18 valandą prasidėsiantys klaipėdiškių spektakliai vyks Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

R. Harvoodas, britų dramaturgas ir kino scenaristas, praėjusiais metais pasiekė Olimpo viršūnę. Už pasaulinio garso filmo "Pianistas" scenarijų jis pelnė aukščiausiąjį JAV kino akademijos apdovanojimą - "Oskarą". Anot Klaipėdos dramos teatro literatūrinės dalies vedėjos Stefanijos Galkauskaitės, R. Harvoodo pjesės "Kvartetas" režisierius, uostamiesčio Dramos teatro meno vadovas Povilas Gaidys ir šiuo naujausiu savo pastatymu lieka ištikimas žmogiškumo temai. Jo spektakliai nepanardina žmogaus į realybės purvą, neužkrečia blogiu ir agresija.

P. Gaidžio pastatymai - žmogaus dvasios šviesos atspindžiai, kurie jau daugelį metų šildo žiūrovus. Toks yra ir jo režisuotas "Kvartetas", R. Harvudo parašytas prieš penkerius metus ir laikomas vienu iš jautriausių dramaturgo kūrinių

"Kvarteto" personažai - ne bet kas. Tai buvusios operos žvaigždės. Visą gyvenimą jie paaukojo scenai ir publikai, buvo pasiekę šlovės viršūnę, o dabar, sulaukę garbaus amžiaus, tapo niekam nebereikalingi. Juos užmiršo kadaise jų balsais, jų talentu žavėjęsis pasaulis, užmiršo net tikri vaikai. Bet šitas ketvertas - dvi moterys ir du vyrai - visi kadaise buvę scenos partneriai įrodys pasauliui, jog talentas neturi amžiaus.

Spektaklyje vaidina neprilygstamasis klaipėdiškių teatro scenos senjorų kvartetas - Elena Gaigalaitė, po pertraukos į sceną grįžusi senoji Lietuvos žiūrovų meilė Marija Černiauskaitė, Bronius Gražys ir Povilas Stankus.

Kino, teatro ir televizijos režisierius Raimundas Banionis kelerius metus puoselėjo idėją sukurti spektaklį pagal Petro Cvirkos satyrinį romaną "Frank Kruk". Režisieriaus įkalbėtas rašytojas Sigitas Parulskis parašė romano inscenizaciją.

Į Ameriką išdūmusio, ten praturtėjusio ir jau Frank Kruk tapusio Prano Krukelio istorija pasirodė esanti labai šiuolaikiška. Dauguma situacijų tokios nūdieniškos, tarsi pats romanas būtų parašytas ne prieškario laikais, o dabar, sako Klaipėdos dramos teatro literatūrinės dalies vedėja S. Galkauskaitė.

Anot jos, "Frank Kruk" pastatymo sėkmę lėmė ir aktoriai. Ypač žavus Frank Kruk vaidinantis Vytautas Anužis. Azartiškas ir toks įtaigus, jog žiūrovai ima kone "sirgti" už herojaus pastangas įsitvirtinti svajonių žemėje Amerikoje. V. Anužio partneriai spektaklyje - klaipėdiškių scenos grandas Vytautas Paukštė, nuostabusis Darius Meškauskas, "Auksinio scenos kryžiaus" laureatė Eglė Barauskaitė ir po kelis vaidmenis sukūrusių aktorių pulkas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją