Naujojo baleto choreografas, ilgametis Maskvos didžiojo teatro solistas ir statytojas Andrejus Melanjinas pasakoja: „Kartą paskambino man Slava Okunevas („Žydrojo Dunojaus“ dailininkas iš Sankt Peterburgo Viačeslavas Okunevas). Sako, „įsivaizduoji, sėdžiu jaukioje kavinukėje ant Dunojaus kranto ir žiūrinėju retro nuotraukas... Reikėtų sukurti baletą pagal Strausso muziką: kuo mažiau depresijos ir kuo daugiau ironijos bei glamūro“. Netrukus elektroniniu paštu – nes „gyvai“ Okunevo nepagausi – jis atsiuntė eskizus.“

Dailininkas, kuris LNOBT scenoje yra apipavidalinęs garsiuosius B. Eifmano baletus „Raudonoji Žizel“ ir„Rusiškasis Hamletas“ bei kitus spektaklius, iš pradžių siūlė perkelti veiksmą į 1930-uosius, kai kino ekranuose pasirodė garsusis filmas apie J. Straussą „Didysis valsas“.

Tačiau ėmę gilintis į kompozitoriaus biografiją, statytojai įsitikino, kad daugelis daiktų – automobiliai, kino kameros ir kt., kuriais norėjo pagyvinti naująjį baletą, jau buvo naudojami Johanno Strausso (1825–1899) laikais. Svarbūs buvo ir trejas žmonas turėjusio valsų karaliaus biografijos momentai.

Tiesa, baleto veikėjai – jaunas kompozitorius Francas, jo sužadėtinė Ana, garsi šokėja Franciska, jos globėjas Grafas – nepaverčiami istorinėmis asmenybėmis, tačiau meilės trikampiai balete, pasak choreografo A. Melanjino, turi tam tikrų istorinių paralelių. „Nors ir atsisakiau atkurti kai kurias audringo kompozitorius romano su rusaite Olga Smirnickaja (librete ji – Ana ) smulkmenas, kitai herojei (Franciskai) suteikiau Imperatoriškųjų teatrų primabalerinos Matildos Kšesinskajos bruožų.“

Be to, šokėjos gerbėjo Grafo „portretas“ buvo tapomas žiūrint į dosnaus M. Kšesinskajos gerbėjo ir globėjo – caro Nikolajaus – pirmavaizdį.

Premjerai rengiasi visas LNOBT baleto trupės žvaigždynas. Tačiau kas konkrečiai šoks gruodžio 31-ąją, paaiškės tik prieš pat premjerą. Spektaklio muzikos vadovas – Martynas Staškus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją