Penktadienį ir šeštadienį spektaklis bus rodomas "Menų spaustuvėje" Vilniuje, o spalio 13 dieną - Klaipėdos tabako fabrike.

Daugiau negu dešimtmetį teatrui rašanti N. de Pontcharra ilgą laiką meno pasaulyje buvo labiau žinoma kaip tapytoja, grafikė, novelių autorė. Dramaturgė yra sukūrusi per dešimtį pjesių, daugelis jų išversta į vokiečių, anglų, italų, ispanų, arabų, bulgarų, lietuvių kalbas, statomos daugelyje Europos teatrų.

N. de Pontcharra pjesėse kalbama apie tamsiausius žmogaus sielos ir šiuolaikinės visuomenės užkaborius: sulig kiekviena pjese atsiskleidžia naujas vartotojiškos visuomenės iškrypimas, nužmogėjimo laipsnis. Nors jos pjesių personažų likimai tragiški, tačiau pats personažų buvimas scenoje dažnai atrodo komiškai. Tragizmas ir dramatiškumas pjesėse beveik niekada nebūna atviras, bet slypi už išorinio optimizmo, kalbos žaismingumo, tam tikro lyriškumo ir poetiškumo.

Šių metų Naujosios dramos akcijoje skaityti "Žiurkiagalviai" - bene žinomiausia ir aštriausia autorės pjesė. Pagrindiniai jos personažai - broliai dvyniai, gimę su žiurkių galvomis ir bandantys prisitaikyti prie "normalios" visuomenės: pasigamina naujas galvas, užsideda naujus "teisingus" veidus, atitinkančius standartinę "teisingo" žmogaus fizionomiją. Tačiau pakanka menkiausios užuojautos - ir žiurkiagalviai išsiduoda: iš jų atimami ne tik veidai, bet ir galimybė likti tarp "teisingų" žmonių.

Pasak režisieriaus A. Jankevičiaus, žmogaus atstūmimo dėl jo fizinių defektų tema Lietuvoje dar mažai gvildenta. Spektaklyje aktoriai "džiazuos" žodžiais, mintimis ir jų reikšmėmis.

Prancūzų kultūros centro Vilniuje paremto spektaklio premjera bus vaidinama "kišeninėje" Menų spaustuvės salėje, apšildomoje sena krosnele, vadinama "buržuika". Minimaliomis priemonėmis sukurtame spektaklyje nebus dailininko ir kompozitoriaus darbų, tačiau skambės garsios Luji Armstrongo dainos motyvas. "Žiurkiagalviuose" tėvo vaidmenį atliks Arnoldas Jeleniauskas, brolių dvynių - Sergejus Ivanovas ir Leonardas Pobedonoscevas, o naratorę vaidins fizinę negalią turinti neprofesionali aktorė Inga Filipovič.

Spektaklį "Žiurkiagalviai" pristato Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro filialas - prodiuserinė įstaiga "Audronio Liugos produkcija". Tai jau antrasis šios įstaigos prodiusuojamas spektaklis po Cezario Graužinio "Už geresnį pasaulį".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją