Kaip visuomet raudonai pasidažiusi lūpas E.Jelinek teigė bijanti didelių žmonių susibūrimų.

"Aš psichiškai nesugebu tam atsispirti. Mane kamuoja susibūrimų baimė ir aš negaliu pakęsti didelių žmonių minių. Tačiau tikrai parašysiu kalbą", - žadėjo rašytoja.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai laimėjo apdovanojimą, ketvirtadienį savo namuose Vienoje duodama interviu naujienų agentūrai "Reuters", E.Jelinek sakė: "Pirma mano mintis buvo tokia: "Šaunu, kad ją laimėjai". Tačiau netrukus atėjo antra mintis, kuri buvo tokia: "Tau tai gali reikšti milžiniškus pokyčius". Ji pridūrė, kad apdovanojimas jai buvo didžiulė staigmena.

Švedijos akademijos pranešime sakoma, kad 10 mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų) premija E.Jelinek paskirta "už muzikalų balsų ir kontrbalsų srautą jos romanuose ir pjesėse, kuriuose su nepaprasta lingvistine aistra atskleidžiamas visuomenės stereotipų absurdiškumas ir jų pavergiama galia".

E.Jelinek - dešimtoji Nobelio literatūros premiją gavusi moteris

E.Jelinek, kuri yra tik dešimta moteris, gavusi Nobelio literatūros premiją, parašė knygą "Pianistė" (Die Klavierspielerin), pagal kurią austrų režisierius Michaelis Haneke (Michaelis Hanekė) 2001 metais pastatė kritikų išgirtą filmą. Pagrindinį vaidmenį jame atliko Isabelle Huppert.

E.Jelinek tekstų negalima apibūdinti griežtais apibrėžimais. Juose yra prozos, poezijos, užkalbėjimų ir giesmių, teatro scenų ir kino epizodų.

Viena pagrindinių jos temų yra moterų nesugebėjimas "gyventi pilnaverčio gyvenimo pasaulyje, kuriame jas užgožia stereotipiniai vaizdiniai", sakoma Švedijos akademijos pranešime.

Autobiografinėje 1983-iųjų knygoje "Pianistė", kaip ir keliuose kituose savo romanuose, E.Jelinek vaizduoja negailestingą smurto ir nuolankumo, medžiotojo ir aukos pasaulį.

Jos kūryboje taip pat svarbios moters seksualumo ir lyčių kovos temos. Tokios jos knygos kaip "Meilužės" (Die Liebhaberinnen) ar "Pianistė" subtiliai atskleidžia jos požiūrį ir sukrečia skaitytojus bejausmiais žiaurumo ir galios, kurie nulemia žmonių santykius, aprašymais. Pasak E.Jelinek, žmonių santykius valdo galia ir agresija.

Jos romanas "Geismas" (Lust) yra pornografinis seksualumo, agresijos ir prievartos aprašymas. Vėlesniuose darbuose E.Jelinek daugiau dėmesio skiria socialinei kritikai.

Dėl narystės komunistų partijoje vertinama prieštaringai

E.Jelinek gimė 1946 metais; jos tėvas buvo Čekijos žydų kilmės, o motina - Vienos gyventoja. 1967-aisiais ji išleido savo pirmąjį eilėraščių rinkinį, bet išgarsėjo po to, kai 1975 metais pasirodė romanas "Meilužės".

Savo tėvynėje prieštaringai vertinama rašytoja 1974-1991 metais buvo Austrijos komunistų partijos narė.

Pirmadienį prasidėjęs Nobelio premijų laureatų paskelbimo maratonas penktadienį pasibaigs Norvegijos sostinėje Osle, kur bus pranešta, kas laimėjo prestižiškiausią 2004 metų Nobelio taikos premiją.

Oficialios Nobelio premijų įteikimo ceremonijos įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premija pirmą kartą buvo įteikta 1901 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją