„Tai šelmiška ir subjektyvi teatro istorija pagal Vladą Bagdoną“, – taip knygos autorė Rūta Oginskaitė apibūdina savo naująją knygą „Jausmų repeticijos. Metai su aktoriumi Vladu Bagdonu“.

Ne vienos knygos apie garsų kūrėją autorė R. Oginskaitė sako, kad ši knyga – ne vadovėlis ir ne kūrybinės biografijos studija, ir parašyti ją paskatino ne sukaktys, o nostalgija, artisto ilgesys.

Knyga gimė iš pavydo Meksikai, Pietų Korėjai ar Italijai, kurie mato V. Bagdono vaidinamą Otelą, Faustą per gastroles su „Meno fortu“, o Lietuvos scenoje aktorių išvysti sunkoka.

„Labai norėjau rašyti apie aktorių, kuriam galėčiau bet kada paskambinti, susitikti ir paklausti, ko nežinau. Kartu su tuo noru buvo atsakymas, kad tai yra V. Bagdonas, nes jį scenoj matau nuo jo diplominio darbo, nuo „Rugiuose ties bedugne“. Toks jausmas, kad visas gyvenimas – su V. Bagdonu scenoje ir staiga man jo pritrūko, kada mes jį matėm scenoje, šiais metais jis vadino Otelą Čilėje“, – teigė knygos autorė.

Trečdalį knygos sudaro Bagdono prisiminimai, apie vaikystę, praleistą Vilniuje, dabartiniame Savanorių prospekte. Aktorius sako, kad knygoje didelė dalis skirta jo vaikystės, paauglystės prisiminimas, nes, jo nuomone, būtent tada jis susiformavo kaip žmogus.

„Mano atminty dabar belikę tik griuvėsiai, griuvėsiai, griuvėsiai. Tam, kas skaito, man regis, įdomu pasižiūrėt įsivaizduot tą aplinką, kur ne tik aš gyvenau, bet ir to Vilniaus paribio žmonės gyveno, ką veikėm vaikystėj, jaunystėj, kuo džiaugėmės, liūdėjom, kuo domėjomės“, – kalbėjo V. Bagdonas.

„Teatro pagrindai įdedami ne akademijoje. Nuo vaikystės, nuo pirmų gyvenimo dienų charakteris formuojasi ir nuotaikos, įpročiai ateina iš pačių giliausių pasąmonės klodų“, – įsitikinęs aktorius.

Knygoje per pokalbius prisimenamos aktoriaus studijos, 7 dešimtmečio konservatorija, vėliau – kūrybinio kelio pradžia Jaunimo teatre, pirmosios teatro gastrolės į užsienį, darbas su Dalia Tamulevičiūte ir Eimuntu Nekrošiumi. Aktorius sako pasakodamas norėjo būti savimi.

„Nenorėjau būti intelektualas, toks nesu. Nežinau, koks jau artistas blyksi intelektualumu. Norėjau save pateikti tokį, koks esu. O esu visoks gyvenime, nuodėmių pridirbęs, kvailysčių, save norėjau pateikti sąžiningai. Rūta lygiai taip pat sąžiningai užrašinėjo, išnašos komentarai – jos darbas. Ji tai padarė profesionaliai, įdomiai, skaitomas dalykas tie komentarai. Visas tas periodas, kuris liečia mano darbus teatre, yra mano visiškai savarankiško požiūrio rezultatas“, – sakė V. Bagdonas.

Knyga visuomenei bus pristatyta gruodžio 7-ąją Lietuvos rusų dramos teatre, tada bus surengtas aktoriaus kūrybos vakaras, per kurį V. Bagdonas dainuos savo kūrybos dainas.