“Bohemiečių” “Onegino” užkulisiuose dirba dešimtys žmonių – viskas čia kaip puikiai sustyguotas laikrodžio mechanizmas, kur kiekvienas turi savo funkciją ir užduotis. Nematomi žiūrovui scenos padėjėjai garantuoja spektaklio kokybę. Net keturi iš jų ruošia spektaklio rekvizitą - juk anglų scenografo Dick Bird sukurtas scenovaizdis iki smulkiausių detalių kinematografiškai atspindi tarybinį laikmetį ir jo tradicijas.

Vienas iš ryškiausių prisiminimų apie komunalinius butus buvo jų kvapai, sklindantys iš virtuvės. Norėdami atkurti autentišką atmosferą, statytojai sumanė, kad tarp pirmojo ir antrojo veiksmų scenoje choro artistės kepins lašinukus su svogūnais, kad tas kvapas slapčia nuslinktų į salę.

Antrame spektaklio veiksme pramoninių prekių bazės vedėja Larina (Sigutė Stonytė) iškelia didelę puotą savo dukters vardo dienos proga, tikėdamasi, kad besisvečiuojantis paryžietis Oneginas (Laimonas Pautienius) ims ir išsives dukrą į geresnį gyvenimą. Kaip visada tais laikais prie šventės prisidėdavo visi, kas gali, atsinešdami maisto, gerimų, užkandžių ir… baldų.

Kiekvieno “Onegino” spektaklio metu yra sunaudojama 3 litrai marinuotų pomidorų, 3 litrai marinuotų burokėlių, 3 litrai raugintų agurkų, 3 litrai kopūstų, net 5 stiklainiukai žirnelių, 6 didelės dešros, anksčiau vadinamos “daktariškomis”, o liaudiškai tiesiog “šlapianka”, 2 kepalai duonos, 8 pakeliai meduolių ir barankėlių. Ir tai tik šaltiems patiekalams!

Prieš spektaklį režisieriaus padėjėjai verda tikrų tikriausias bulves su dešrelėmis, bet pamaitinti virš 50 žmonių scenoje – sunki užduotis, ypatingai kai taip stinga pinigų. Statytojų sumanymą gelbėja “bohemiečių” rėmėjai, kurie kiekvienam spektakliui pristato po patį didžiausią kalakutą.

Veiksmo apogėjus – Filipjevnos (Irena Milkevičiūtė) atnešamas trijų aukštų milžinisšas tortas jubilijatei. Du jo aukštai yra butaforiniai, tačiau trečias – tikras. Tortas kepamas specialiai pagal užsakymą ir yra tokio ypatingo skonio, kad visi, esantys scenoje, stengiasi užsirezervuoti sau gabalėlį veiksmo metu ir jį kuo greičiau suvalgyti.

Degtinę scenoje vaidina vanduo, 3 litrai vynuogiu sulčių vaidina vyną, o vaisinis gėrimas atstoja gaivą. Kai veiksmas persikelia į Niujorką, tuomet šampaną atstoja limonadas, kurio scecnoje išgeriama net 6 litrai.

Jums tikriausiai įdomu, kas gi atsitinka visam maistui, kuris lieka nesuvalgytas scenoje? Pasižiūrėkite filmuką iš užkulisių ir suprasite. Po spektaklio nelieka nė trupinėlio! Lėkštes ištuštinti padeda ne tik solistai ir choro artistai, bet ir orkestras. Užtat kokia linksma atmosfera būna…

Pastatyme dainuoja Laimonas Pautienius, Joana Gedmintaitė, Asmik Grigorian, Edmundas Seilius, Jovita Vaškevičiūtė, Sigutė Stonytė, Irena Milkevičiūtė, Rafailas Karpis, Egidijus Dauskurdis ir LNOBT choras. Groja – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Operos dirigentas – Gintaras Rinkevičius, režisierė – Dalia Ibelhauptaitė, kostiumų ir grimo dailininkas – Juozas Statkevičius.


Gruodžio 2, 4 dienomis spektaklis bus rodomas, kaip įprasta, 19 val., o 3 dieną – 14 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją