Koncerto solistas - žymus šalies akordeonininkas Raimondas Sviackevičius. Abu neabejotini savo srities profesionalai publikai parengė kontrastingą programą, kurioje Dmitrijaus Šostakovičiaus, Astoro Piazzollos ir Arturo Maskato kūriniai. Koncerto pradžia 18 val.

Koncertą pradės rusų kompozitoriaus Dmitrijaus Šostakovičiaus 9 – oji simfonija. Iš Antro pasaulinio karo pabaigoje pradėtos kurti simfonijos buvo tikėtasi šlovinančio charakterio ir grandioziškumo, tačiau rezultatas buvo priešingas.

Erdvios ir šviesios nuotaikos kūrinys buvo nepanašus į ankstesnes tragiškas septintąją ir aštuntąją simfonijas, 1948 m. uždraustas Sovietų Sąjungoje. Simfonija dažnai lyginama su J. Haydno darbais, S. Prokofjevo “Klaisikine” simfonija, o pats kompozitorius ją apibūdino kaip “džiaugsmingą, mažą kūrinį”.

Antroje koncerto dalyje skambės svaigūs ir dramatiški tango ritmai. Orkestras atliks Kauno publikai puikiai pažįstamą latvių kompozitoriaus Arturo Maskato simfoninį darbą “Tango”.

Kartu su akordeonininku Raimondu Sviackevičiumi, KMSO pirmą kartą atliks Argentinos kompozitoriaus ir tango meistro Astoro Piazzollos koncertą bandonijai ir orkestrui “Aconcagua”. Šis, 1979 m. sukurtas kūrinys, buvo vadinamas A. Piazzolos kūrybos piku, todėl leidėjas Aldo Pagani pavadino kūrinį aukščiausios Pietų Amerikos viršūkalnės vardu. Koncertas bandonijai ir orkestrui pelnė A. Piazzollai “Argentinos Villa – Loboso” vardą.

Raimondas Sviackevičius – plataus akiračio menininkas, intelektualiai ir su atsidavimu formuojantis savo instrumento įvaizdį, rengiamomis programomis drąsiai peržengiantis muzikinių žanrų ir repertuarų ribas, be atvangos keliantis profesionalumo kartelę.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinis (1999-aisiais baigtos magistro studijos doc. Zitos Abromavičiūtės klasėje), vėliau R. Sviackevičius stažavo pas žymų kompozitorių ir akordeonistą B. Dowlaszą Lodzės muzikos akademijoje (Lenkija), Sibelijaus muzikos akademijoje Helsinkyje (Suomija) tobulinosi prof. M.Rantaneno klasėje. Studijų laikotarpis vainikuotas Karališkosios konservatorijos Hagoje (Olandija) aspirantūra profesorių F.Lipso (Rusija) ir J.De Witho (Olandija) klasėse.

Atlikėjo kūrybinėje biografijoje – daugelio Lietuvoje rengiamų akordeonistų konkursų premijos, prizinės vietos tarptautiniuose akordeonistų konkursuose. Kaip solistas R. Sviackevičius yra griežęs su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Kauno simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu bei Klaipėdos kameriniu orkestrais. Surengta nemažai rečitalių, parengtos originalios programos festivaliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją