Anot O. Koršunovo, OKT likimu pastaruoju metu mažai kas domėjosi, kadangi iškilusios Nacionalinio dramos teatro problemos į viešumą užgožė jų teatro veiklą.

„Manau, kad tai yra normalu, nes Lietuvos nacionaliniame dramos teatre buvo akivaizdi kultūros problema ir atsiradusi gili duobė. Aš išdrįsiu pasakyti, kad Rimui Tuminui išėjus iš LNDT, teatro veikla buvo pakrikusi, o Lietuvos teatro misiją, kurią reikėjo atlikti Lietuvoje, prisiėmėm mes“, - kalbėjo O. Koršunovas.

Pasak O. Koršunovą, Nacionalinio dramos teatro vairą perėmęs Martynas Budraitis, ištraukė teatrą iš kultūrinės duobės, todėl OKT pasuko nauju keliu.

Anot teatro režisieriaus, per 11 metų OKT pastatė tikrus klasikos šedevrus, pjeses, sukėlusias aštriausias diskusijas.

O.Koršunovo teatras ėmėsi klasikinių pjesių („Oidipas Karalius“, „Miestras ir Margarita“), statė spektaklius pagal W.Shakespeare‘ą („Vasarvidis“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Hamletas“), pagal aštrias šiuolaikines pjeses, sukėlusias daug diskusijų („Shopping and Fucking“, „Ugnies veidas“), pristatinėjo šiuolaikinę lietuvišką dramaturgiją, bendradarbiavom su garsiais užsienio režisieriais.

„OKT niekada nebuvo vieno žmogaus teatras, čia debiutavo daugybė talentingų Lietuvos aktorių bei kūrėjų“, - teigė O. Koršunovas.

OKT bendradarbiavo su gausybe aktorių bei režisierių. Tarp jų Jūratė Onaitytė, Kostas Smoriginas, Eglė Mikulionytė, Saulius Mykolaitis. Taip pat šis teatras atvėrė kelius ir jauniems aktoriams – Gyčiui Ivanauskui, Rasai Sumuolytei bei kitiems.

Nepamirštas buvo ir bendradarbiavimas su užsienio teatro režisieriais. Vienas sėkmingiausių kūrybinių bendradarbiavimų buvo su vienu garsiausių Prancūzijos režisieriumi Eric Lacascade, kai buvo pastatytas dviejų dalių spektaklis pagal Antono Čechovo pjeses „Dėdė Vania“ ir „Miškinis“.

Kaip teigė režisierius, kurdami rimtą repertuarą jie nepabūgo eksperimentuoti, o intensyvi teatro veikla pritraukė savo publiką ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o ilgainiui OKT tapo daugiausiai gastroliuojančiu Lietuvos teatru užsienyje.

OKT užsienio reikalų vadybininkė Audra Žukaitytė teigė, kad šis teatras jau aštuoneri metai atlieka misiją, garsindama ne tik Lietuvos vardą bei jo teatrą, bet ir Vilniaus miestą. „OKT /Vilniaus miesto teatro dėka, Vilnius tapo garsus teatro pasaulyje ir už Lietuvos ribų“, - teigė A. Žukaitytė.

Anot teatro atstovų, ši vasara OKT buvo sunki, nes nuo pat birželio mėnesio pradžios vyko intensyvios gastrolės, kurios prasidėjo spektakliu „Miranda“. Šis spektaklis buvo parodytas Vengrijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, kur sulaukė tikro pripažinimo iš teatro kritikų. Anot O. Koršunovo, spektaklis „Miranda“ savo kelią pradėjęs užsienyje, po truputį savo kelią pradeda skintis ir Lietuvoje.

Spaudos konferencijos metu taip pat išsamiau prisimintas spektaklio „Dugne“ triumfas Maskvoje. Anot A. Žukaitytės, šis spektaklis sulaukė ypač didelio žiniasklaidos dėmesio. OKT užsienio reikalų vadybininkė teigė, kad jie buvo sutikti taip, lyg būtų atvykęs pats Eltonas Johnas.

O. Koršunovas teigė, kad šiuo metu jie sulaukia tiek pasiūlymų iš Maskvos, kad net negali aprėpti visų pasiūlymų.

Paskutines šių metų gastroles OKT teatras baigė su spektakliu „Hamletas“, kuris buvo teigiamai sutiktas ir Jungtinėje Karalystėje, nors prieš tai buvo baiminamasi, kad šios šalies gyventojai turi aiškius savo įsivaizdavimus apie šią pjesę. Šio sezono metu OKT teatras aplankė 17 miestų ir parodė apie 30 spektaklių.

Apie savo gastroles užsienyje, O. Koršunovas kalbėjo, kad tai yra įprasta rutina, kuri leidžia išgyventi ir kurti Lietuvoje.

Prabilęs apie ateities planus, O. Koršunovas teigė, kad atėjo naujas etapas, o jis prasidėjo drauge su spektakliu „Hamletas“.

„Tai naujas kūrybinis etapas. Naujas požiūris į visuomenę, į teatrą, į jo padėtį visuomenėje. Anksčiau teatras orientavosi į vietą visuomenėje, tačiau dabar tapome tiriantis teatras. Mums yra svarbi ir pati aktoriaus egzistencija, nes mūsų visuomenėje aktoriaus profesija pradėjo sietis daugiau su šou pasauliu“, - kalbėjo O. Koršunovas.

Taip pat spaudos konferencijoje O. Koršunovas patikino, kad OKT tikisi tapti pilnaverčiu Vilniaus miesto teatru . Dotacija, kurią teatras šiuo metu gauna, anot režisieriaus, nėra pakankama ir nesuteikia galimybės įgyvendinti pilnavertį miesto teatrą.

„Tikiu, kad Vilniaus miesto savivaldybėje atsiras suvokimas, kad reikia Vilniaus teatro. Manau, kad turi vykti nuosekli politika šiuo atžvilgiu, o mes turime tapti reprezentuojantis šį miestą teatras. Galiu teigti, kad mes esame tikri, kad galime juo tapti“, - ateities perspektyvomis dalinosi teatro režisierius.

Spaudos konferencijoje taip pat buvo pristatyta ir OKT/Vilniaus miesto teatro premjera pagal lenkų dramaturgo Slawomiro Mrožeko pjesę „Emigrantai“. Dviejų aktorių Igorio Reklaičio ir Gintaro Čajausko kuriamas spektaklis, anot O. Koršunovo, nagrinėja ypač aktualią šių laikų Lietuvos problemą - emigraciją ir su ja susijusius žmonių likimus.

„Mes labai bijome kiaulių, paukščių gripo, nuo kurio mirė pora žmonių visoje Lietuvoje, bet visiškai negalvojame, kad praradome beveik pusę milijono Lietuvos. Ir jeigu paukščių gripui skiriame kažkokių skiepų, šitai problemai mes nieko neskiriame ir apie ją visai negalvojame. Savo spektakliu mes siekiame išprovokuoti žmones susimąstyti apie emigraciją“, - kalbėjo I.Reklaitis, kuris prisipažino, jog šia tema kalbėdamas jis negali išlikti abejingas.

Klaipėdos dramos teatro aktoriaus I.Reklaičio ir buvusio Šiaulių dramos teatro aktoriaus G.Čajausko spektaklis „Emigrantai“ buvo parodytas ne tik Klaipėdoje, bet ir trijuose D.Britanijos miestuose.

Aktoriaus I.Reklaičio keliai su OKT/Vilniaus miesto teatru ir pačiu režisieriumi Oskaru Koršunovu susikirto dar 2004 metais. I. Reklaitis vaidindamas O.Koršunovo spektaklyje „Šaltas vaikas“ pelnė „Auksinį scenos kryžių“.

Spektaklis „Emigrantai“ OKT Studijoje bus rodomas lapkričio 28, 29 d. 19val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją