Pasak Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro direktoriaus Audronio Liugos, naujasis filialas bus atskirtas nuo centro veiklos, o pirmieji jo darbai - Gėtės ir Prancūzų kultūros institutų Vilniuje paremtų spektaklių "Už geresnį pasaulį" (režisierius Cezaris Graužinis) ir "Žiurkiagalviai" (režisierius Agnius Jankevičius) premjeros spalio mėnesį.

Spektaklis "Už geresnį pasaulį" statomas pagal Rolando Šimelpfenigo (Schimmelpfennig) pjesę, vadinamą pirmąja XXI amžiaus pjese ir gvildenančią šio amžiaus žmogaus būties nenuspėjamumo problemą per užsitęsusio karo Irake prizmę.

Spektaklyje vaidins ne tik "cezario grupės" penketukas, bet ir C. Graužinio kurso aktorės Airida Gintautaitė ir Gabrielė Kuodytė, taip pat Laisvūnas Raudonis ir Sakalas Uždavinys. Muziką pastatymui sukūrė Martynas Bialobžeskis, minimalizmo estetikos dekoracijas - dailininkė Vilma Masteikienė. Spektaklio premjera - spalio 5 dieną Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.

Spektaklis "Žiurkiagalviai", statomas pagal prancūzų dramaturgės Natašos de Pončaros (Natacha de Pontcharra) pjesę, atspindės žmogaus atstūmimo dėl jo fizinių trūkumų temą. Spektaklyje kartu su žinomais aktoriais Arnoldu Jaleniausku, Sergejumi Ivanovu, Leonardu Pobedonoscevu vaidins ir neprofesionali aktorė su negalia Inga Filipovič. Spektaklio premjera numatoma spalio 8-9 dienomis Menų spaustuvėje.

"Audronio Liugos produkcijos" planuose - rašytojo Mariaus Ivaškevičiaus pjesės "Artimas miestas" pastatymas kitą pavasarį ir naujas darbas su Cezario Graužinio grupe pagal eksperimentinę britų dramaturgo Martino Crimpo pjesę "Bandymai sukurti ją" ("Attempts on Her Life").

Naujasis padalinys pradeda ir didelį leidybinį projektą - su sostinės leidykla "Apostrofa" numatoma publikuoti naujosios dramaturgijos seriją. Ją pradės M. Ivaškevičiaus dviejų dalių pjesė "Madagaskaras", išleidžiama 600 egzempliorių tiražu. Vėliau bus spausdinamos vokiečių, britų, prancūzų, norvegų, lietuvių pjesės, sukauptos nuo pirmųjų Naujosios dramaturgijos akcijų. Siekiama, kad šie pjesių leidimai būtų susiję su Lietuvos scenose rodomais spektakliais.

A. Liuga daug vilčių sieja ir su šįmet pirmą kartą rengiamu tarptautiniu Vilniaus dokumentinių filmų festivaliu, rengiamu bendradarbiaujant su garsiuoju Amsterdamo dokumentinių filmų festivaliu. Gruodžio pradžioje Vilniaus dokumentinių filmų festivalis vyks "Skalvijos" kino centre.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją