T. Viljamsas laikomas vienu įtakingiausių XX a. dramaturgų, praėjusio amžiaus viduryje sugebėjusių išlaikyti amerikiečių teatrą aukščiausiame lygyje. Kritikai jo kūrinius vadina "poetiniu realizmu", jų psichologiniuose kloduose pasireiškia žmonių netobulumas ir silpnybės juos pavergusio gyvenimo akivaizdoje.

1955 m. parašyta pjesė "Katė ant įkaitusio skardinio stogo" pelnė autoriui prestižinę Pulicerio (Pulitzer) premiją. Tai vienas garsiausių T. Viljamso kūrinių, atskleidžiančių artimų santykių troškimą ir aistrų kančias. Pagal šią pjesę buvo pastatytas kino filmas, pjesė ne kartą statyta ir Lietuvos teatrų scenose.

Pjesės siužetas iš pirmo žvilgsnio gali priminti įprastą gyvenimo realiją. Turtingas medvilnės magnatas serga nepagydoma liga. Jo dienas skaičiuoja gausi turto dalybų belaukianti giminė. Drama įvyksta tuomet, kai į patriarcho jubiliejinę šventę susirenka visi tėtušio turto siekiantys sūnūs ir marčios. Tuomet pasirodo metų metus trunkantis nesusikalbėjimas tarp šeimos narių, priimtinas melas ir savanaudiškumas.

Režisieriui A. Jankevičiui tai - jau ketvirtas spektaklis Jaunimo teatre. Kalbėdamas apie pjesės problematiką režisierius prasitaria, kad šią pjesę galima įvairiai traktuoti. Bet vis dėlto viena tema čia labai ryški - mirties akivaizdoje visi lygūs. "Sužinojus, kad tau nedaug liko gyventi, pradedi ieškoti mylinčio, tave suprantančio žmogaus. Tėvas mirties akivaizdoje kalba apie melą, "falšą", kuris jį lydėjo visą gyvenimą. Jis pats tai pasirinko vien tam, kad būtų paprasčiau gyventi. Tačiau daugiau nebenori meluoti pats sau. Tragedija čia tame, kad klausytoją, kuris galėtų jį suprasti, jis mato savo sūnuje. Bet dabar jau per vėlu, nes kaip paaiškėja, jog sūnus - alkoholikas. Tuomet įvyksta dviejų mirtininkų dialogas, bandant surasti pretekstą gyventi toliau", - svarsto režisierius.

Spektaklio scenografiją ir kostiumus sukūrė Laura Luišaitytė.

Naujame spektaklyje vaidins aktoriai Neringa Varnelytė, Sergejus Ivanovas, Dalia Brenciūtė, Vytautas Kaniušonis, Vidas Petkevičius, Rasa Marazaitė, Aleksas Kazanavičius, Saulius Sipaitis ir Ignas Ciplijauskas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją