Tokia festivalio geografija neatsitiktinė: demokratiškumu pasižymintis renginys siekia pateikti visą akordeonu atliekamos muzikos žanrų paletę- skambės džiazas, akademiniai opusai, varjetė, tango nuevo, progresyvi roko eklektika. Lapkričio 9-12 dienomis festivalio scenose šėlsiantis akordeonas žada itin rafinuotų, jausmingų, ekscentriškų, dinamiškų, temperamentingų, vylingų akimirkų.

2011-11-09 trečiadienis, 20 val.
Menų fabrikas „Loftas“, Švitrigailos g. 29

Kodėl reikia ateiti į grupės „Gurzuf“ koncertą XIV Tarptautiniame akordeono festivalyje? Ne tik dėl to, kad niūrų lapkritį įdomu sužinoti, ką siūlo grupė kurortiniu pavadinimu. Todėl, kad kaip tikina kritikai, į TAI reikia žiūrėti. Žinoma, tie, kurie matė prieš trejetą metų Kimmo Pohjoneno muzikines konvulsijas, gal labai ir nenustebs, bet ko tikėtis iš dviejų vyriokų, kurių vienas panašus į brutalų panką, o kitas- į pažįstamą traktorininką iš grupės „Akvariumas“ dainos arba į nesuskaičiuojamuose Kusturicos filmuose sutinkamą kaimo vestuvių užstalės generolą?

Kai kurių lietuviškų muzikinių klubų publika jau matė ekscentriško dueto pasirodymus, tačiau iš tiesų nežinia, kokių staigmenų „Gurzuf“ pateiks „Lofte“ lapkričio 9 dieną.

Jegoras Zabielovas - žymiausias baltarusų undergraund‘o akordeonistas, 2006 metais baigęs valstybinę Baltarusijos muzikos akademiją, laimėjęs keletą konkursų, sukūręs muziką vaikiškam spektakliui „Žydroji paukštė“ valstybiniame lėlių teatre. Artiomas Zalieskis - vaikščiojanti baltarusiško roko legenda, būgnų lazdelėmis išmaišęs alternatyviosios muzikos sroves.

2011-11-10 ketvirtadienis, 18 val.
Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Didžioji salė, Gedimino pr. 42.

Šių metų pavasarį nugalėjęs visus konkursantus solistų kategorijoje Tarptautiniame akordeonistų konkurse Vilniuje Tomaszas Ostaszewskis laimėjo ir kvietimą surengti rečitalį XIV tarptautiniame akordeono festivalyje, Muzikos ir teatro akademijos didžiojoje salėje lapkričio 10 dieną. Vienas ryškiausių savo kartos Lenkijos menininkų atliks reto grožio programą: skambės iš šiuolaikinės akordeono literatūros aukso fondo pasemti opusai - A.Nordheimo, V.Semionovo, V.Trojano, S.Gubaidulinos, A.Kusiakovo, V.Zolotariovo šedevrai. Toks pasirinkimas liudija apie itin išpuoselėtą muzikos skonį, rafinuotą techniką ir romantiškus polinkius.

Tomaszas Ostaszewskis aktyviai dalyvauja tarptautiniuose konkursuose ir jau yra laimėjęs per dešimtį prestižinių konkursų. Perspektyvus muzikas taip pat labai vertinamas savo gimtinėje- 2011m. sausį jam skirta „Jaunosios Lenkijos“ stipendija iš Kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos aukščiausios klasės koncertinio akordeono įsigijimui ir stipendija už išskirtinius meninius pasiekimus (ProPolonia Dongsan Research Fundation).

2011-11-11 penktadienis, 18 val.
Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Didžioji salė, Gedimino pr. 42.

Ilgąjį XIV tarptautinio akordeono festivalio savaitgalį įplieks nauja pramoginės muzikos žvaigždė- italų akordeonistas Pietro Adragna. Jam ploja senieji Europos lengvojo žanro meistrai, pasaulinių konkursų žiuri skiria nugalėtojo premijas. Jo nežabotas itališkas temperamentas verčia publiką klykti iš džiaugsmo, o damos nenuleidžia akių nuo siautėjančio po sceną ir trykštančio energija jauno muzikanto.

Lapkričio 11 dieną Muzikos ir teatro akademijos didžiojoje salėje skambės solinė pramoginė atlikėjo programa, atliekama gracingu instrumentu. Asmeninis Pietro žavesys puikiai dera su aukščiausios kategorijos meistriškumu: vien šį rudenį dalyvaudamas konkursuose lengvosios muzikos kategorijoje, jis laimėjo antrą vietą Castelfidarde, gimtojoje Italijoje, o Kinijoje vykusioje „Coupe Mondiale“ (Pasaulio taurėje) buvo pripažintas geriausiu. Prestižiniame Klingenthalio konkurse nušluostęs nosis visiems lengvosios muzikos kategorijos varžovams, Pietro Adragna gavo specialų Lietuvos akordeonistų asociacijos kvietimą koncertuoti tarptautiniame akordeono festivalyje Vilniuje.

2011-11-12 šeštadienis, 16 val.
Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30

XIV tarptautiniame akordeono festivalyje tradiciškai liepsnoja tango aistros. „4TANGO“ šiemet suvienija jėgas su Džeraldu Bidva- fantastišku smuikininku, Kremerata Baltica ir Lietuvos Kamerinio orkestro koncertmeisteriu. Muzikantai, sekdami legendiniais atlikėjais- Gidonu Kremeriu, Yo- Yo Ma ir Astoru Piazzolla- scenoje siekia perteikti žanro metamorfozę: kaip kupini laukinės ekspresijos ir erotiški tango virsta kamerinės muzikos šedevrais.

Tie, kurie nors kartą girdėjo A.Piazzollos muziką, to niekada nepamirš. Joje slypi kažkoks dinaminis užtaisas, klausytojui tiesiog sprogdinantis širdį. Žymusis argentinietis sukūrė muziką, įvardijančią penkias tango būsenas- mylint, nerimaujant (trokštant), užsisvajojus, pabudus, būgštaujant... Šis sielą dreskiantis jausmų penketukas subtiliai užkoduotas kiekviename Piazzollos tango, kurį palietus, nenumaldoma aistra išsilieja smuiko melodijomis, akordeono atodūsiais, kontraboso ritminėmis žiežirbomis. Fortepijonas ir altas- tarsi mediumai tarp šio pasaulio ir įsivaizduojamos, tango, pasaulio realybės. Muzikantai ieško savotiško tango skambesio, atverdami sau ir klausytojams dar negirdėtas erdves ir panardina į emocinę būseną, kuri apima, tango sapnui- svaiguliui pasibaigus.

Koncerte lapkričio 12d. šv.Kotrynos bažnyčioje skambės modernūs tango revoliucionieriaus kūriniai, parašyti jo šlovingajam Quinteto Tango Nuevo - Nuestro tiempo, Cavalcata, Lo que vendra, Tango del diablo, Concierto para quinteto- ir žinomesnės kompozicijos: Adios Nonino, Fuga y Misterio, Allegro tangabile.

2011-11-12 šeštadienis, 19 val.,
Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30

Galutinai akordeono muzikos troškulį festivalyje numalšins ilgai laukta megažvaigždė, elitinis Holivudo muzikos atlikėjas, legendinis džiazo akordeonistas Frankas Marocco. Jo atliekama muzika- tarsi skaniausias metų metus brandinto tauraus gėrimo gurkšnis, derantis ir su ryškiausių Holivudo žvaigždžių spindesiu, ir su svaiginančiais džiazo galiūnų skrydžiais. Iš pažiūros kuklus garbaus amžiaus amerikietis scenoje persikūnija į personažą, jėga ir įtaigumu primenantį kentaurą, o muzikinės kalbos manieromis- anglų lordą.

XIV tarptautinio akordeono festivalio uždarymo koncerte šv.Kotrynos bažnyčioje lapkričio 12 dieną 19 valandą Frankas Marocco gros su lietuvių džiazo grandais- Eugenijumi Kanevičiumi (kontrabosas), Dariumi Rudžiu (mušamieji) ir Artūru Chalikovu (gitara).

Aštuoniasdešimtmetį perkopęs muzikos titanas nenuilstamai koncertuoja su talentingiausiais džiazo atlikėjais visame pasaulyje ir yra pripažintas kaip daugiausiai įrašinėjantis ir labiausiai vertinamas akordeonistas. Vienas svarbiausių jo fantastiškos karjeros akcentų- darbas Holivudo įrašų studijose: daugiau nei 300 filmų ir 250 televizijos garso takelių skamba jo įrašyta muzika. Keletas iš jų- „Daktaras Živago“, „Krikštatėvis“, „Atgal į ateitį“, „La troškinys“, „Žaislų istorija“, „Lobių planeta“, „Rokis 3“, „Karibų piratai“, „Čarlio angelai“ ir t.t.

Unikalus menininkas bendradarbiavo su begale įvairaus žanro žvaigždžių: nuo Franko Sinatros iki „Pink Floyd“, nuo Prince‘o iki Madonnos, nuo Jono Hammondo iki Luciano Pavarotti, nuo Arturo Rubinsteino iki Ricky'io Martino, nuo Briano Wilsono iki Russelo Watsono, nuo Lizos Minnelli iki Sophios Loren. Įspūdingoje diskografijoje - apie 50 autorinių ir įgrotų su įvairiais menininkais džiazo ir klasikos albumų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją