Rektoriaus skeptras - universiteto garbės, valdžios ir autonomijos simbolis - rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo 17 amžiaus pradžios. 19 amžiaus pradžioje carinei Rusijai uždarius Vilniaus universitetą, skeptras, kaip ir kitos istorinės vertybės, buvo išvežtas į Rusiją ir iki šiol laikomas Ermitažo rūmuose Sankt Peterburge .

Kaip BNS pasakojo Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas profesorius Zenonas Butkus, po Pirmojo pasaulinio karo nepriklausomybę atgavusi Lietuva bandė susigrąžinti iš Rusijos rektoriaus skeptrą, Lietuvos Metriką ir kitas kultūrines vertybes, tačiau nesėkmingai.

"Susigrąžinti skeptrą buvo galima pagal Lietuvos ir Sovietinės Rusijos 1920 metų liepos 12 dienos taikos sutartį, bet ten buvo įrašyta išlyga, kad Rusija atiduoda kultūrines vertybes, jeigu jos, atitekdamos kitai valstybei, nedaro skriaudos pačiai Rusijai. Buvo daugybė komisijų, derybų ir skeptras nebuvo grąžintas", - sakė istorikas.

Z.Butkaus teigimu, Rusija yra žadėjusi skeptrą grąžinti, jei tik jis bus surastas, bet buvo padaryta taip, kad Rusija jo "nerado".

"Tačiau yra nepaneigiamų įrodymų Rusijos archyvuose, iš diplomatinių susirašinėjimų matyti, kad tas skeptras yra Ermitaže. 1926 metais sovietų vadovybė savo pasiuntiniui Lietuvoje pranešė, kad skeptras vis dėl to yra rastas, bet liepė lietuviams apie tai kol kas nesakyti", - pasakojo Z.Butkus.

Anot jo, apie 1926 metus Rusijoje buvo sudaryta ekspertų komisija, kuri nustatė, kad skeptras yra didžiulė vertybė, vienintelis toks eksponatas Rusijos kolekcijoje.

"Jis toks svarbus, retas, unikalus ir vertingas, kad jo netektis padarytų didelę žalą visai Ermitažo kolekcijos mokslinei vertei", - rašoma išvadose, kurių kopiją turi Lietuvos istorikai.

"Todėl ir buvo nuspręsta skeptro negrąžinti, bet negrąžinta su ta dingstimi, kad skeptras neva nėra rastas", - sakė Z.Butkus.

Jo manymu, tuomet Rusija skeptro grąžinti nenorėjo galbūt ir dėl to, kad VU buvo traktuojamas kaip lenkiškas universitetas ir grąžinus skeptrą Lietuvai, Lenkija galėjo būti tuo nepatenkinta, mat tarpukariu Vilniaus kraštas priklausė Lenkijai.

Istorikas nusiteikęs optimistiškai ir mano, kad skeptrą būtų galima susigrąžinti dabar, nes, jo teigimu, "yra nepaneigiamų įrodymų, kad skeptras yra Ermitaže, tačiau jis neeksponuojamas ir kažkur be jokios naudos dūla".

"Šis Lietuvos Didžiosios Kunigaištystės kultūrinis palikimas gali būti bendras visų valstybių, kurios priklausė kunigaikštystei. Juk skeptras gali būti eksponuojamas Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Latvijoje", - sako Z.Butkus.

Jo manymu, Lietuva dėl šios unikalios kultūrinės vertybės turėtų principingai derėtis.

"Kiek aš suprantu, sprendimas dėl skeptro turėtų būti priimtas aukščiausiame lygyje - vos ne prezidentų susitikime", - dėstė profesorius.

Z.Butkus įsitikinęs, kad skeptro grąžinimas Lietuvai ar bent jau jo eksponavimas pagerintų visą tarptautinių santykių atmosferą Rytų Europos regione.

VU rektorius Benediktas Juodka BNS teigė, kad galbūt rektoriaus skeptrą būtų galima susigrąžinti iš Rusijos mainais už kitą kultūrinę vertybę.

"Kad ims ir atiduos už nieką - tikimybė yra labai nedidelė. Pastangos susigrąžinti rektoriaus skeptrą yra ne vieno dešimtmečio darbas, tačiau jos rezultatų iki šiol nedavė", - sakė B.Juodka.

Rektorius mano, kad šis klausimas galėtų būti iškeltas Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikime, kuris yra rengiamas, nors tiksli data dar nenustatyta.

"Jeigu kada nors bus Rusijos prezidento vizitas į Lietuvą arba atvirkščiai, tai reikėtų tartis su prezidento patarėjais, kad toks klausimas būtų keliamas prezidentiniame lygyje", - teigė B.Juodka.

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis BNS sakė, kad Lietuvos diplomatams ši problema yra žinoma.

"Aš, kaip Lietuvos pilietis, tikrai norėčiau, kad visos istorinės ir meninės Lietuvos vertybės būtų Lietuvoje, bet, deja, tarptautiniai dokumentai neleidžia reikalauti viską susigrąžinti", - teigė A.Valionis.

Ministro manymu, šį klausimą galima išspręsti tik labai geranorišku abiejų pusių pagrindu.

"Skeptro grąžinimas Vilniaus Universitetui taptų tam tikru Rusijos simboliniu žingsniu, parodančiu Lietuvos ir Rusijos gerų santykių būklę", - sakė A.Valionis.

1919 metais Lietuvoje buvo pagaminta medinė auksuota senojo VU skeptro kopija, tačiau ji nebuvo labai tiksli.

Todėl šiemet, minint 425-ąsias Universiteto metines ir nesitikint greitai atgauti skeptro originalo, buvo pagaminta nauja senojo skeptro kopija. Vis dėlto Vilniaus Universitetas nepraranda vilties atgauti originalą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją