Lietuvos teatrų vaikams ir jaunimui asociacija „Asitežas“ švenčia savo veiklos jubiliejų. Praėjo lygiai dešimt metų, kai aktorė Violeta Podolskaitė, įkvėpta sėkmingu Skandinavijos šalių pavyzdžiu, Valstybiniame jaunimo teatre įkūrė asociaciją, vienijančia teatrus, individualius menininkus ir visus tuos, kurie skiria savo kūrybą vaikams ir jaunimui. Pradžioje susibūrus vos keletui organizacijų, šiandien asociacijai priklauso net 21 narys. Lietuvos „Asitežas“ kas du metus rengia nacionalinius ir kas tris – tarptautinius festivalius į kuriuos stengiasi pakviesti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio grupes. Kiekvieną festivalį lydi seminarai ir kūrybinės laboratorijos skirtos mokytojams, aktoriams, vaikams.

Per tiek metų asociacijos veiklą puikiai įvertino ne tik pedagogai, bet ir rašytojai. Lietuvos „Asitežas“ globėja, žymi daugybės knygelių vaikams autorė Violeta Palčinskaitė, teatrą vaikams įvardija kaip svarbią teisingo ugdymo vietą. „Teatras vaikams – itin jautri ir atsakinga mažųjų auklėjimo forma, jo moralinio ir estetinio lavinimo pradžia. Jo gėrio ir teisingumo suvokimas, dėstomas jam prieinama ir labai įtaigia kalba. Gašlumo ir smurto vaizdams, kurie šiandien vienokiu ar kitokiu būdu sugeba vis labiau ir labiau įsibrauti ir į mažųjų sąmonę, turi būti reikšminga atsvara. Teatras vaikams, jeigu jam dieniniai spektakliai nėra vien tik „privaloma duoklė,“ yra galinga jėga. Kokį žiūrovą išsiugdysime šiandien, toks jis ateis ir į mūsų vakarinius spektaklius. Ir ne vien dėl to. Vis dar tikiu, kad vaikui, į kurio galvelę vaikystėje įkrito tas amžinas gėrio ir grožio grūdas, negali išaugti blogu žmogumi“, – mintimis dalijasi rašytoja.

Šiais metais jubiliejinė šventė padės surengti Juozo Miltinio dramos teatras ir kiti Panevėžyje įsikūrę teatrai. Iš viso įvyks 18 spektaklių, planuojama, kad spektaklius pamatys apie 3000 Panevėžio miesto ir rajono vaikų ir paauglių. Iš jų net trys premjeriniai spektakliai. Bus surengtas specialus nemokamas spektaklis socialiai remtiniems miesto ir rajono vaikams . Seminare mokytojams, kurį surengs „Stalo teatro“ vadovė Saulė Degutytė, nemokamai dalyvaus apie 50 miesto ir rajono pedagogų.
Aktorė Violeta Podolskaitė juokauja, kad Lietuvos ASITEŽAS jau išaugo iš vystyklų ir dabar turi teisę elgtis kaip paauglys, - garsiau apie save kalbėti ir atkreipti visų dėmesį. „Jau mes įrodėme, kad egzistuoti galime, tačiau dabar atėjo laikas pilnaverčiam gyvenimui“, – sako Violeta tikėdamasi, kad pagaliau po 10 metų ir iš valdžios atstovų bus sulaukta paramos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją