Pirmąjį ąžuolą baudžiauninkai į Dionizo Poškos sodybą atgabeno 1812 metais. Pasakojama, kad rašytoją sudomino medžio baubimas, kurį sukeldavo į tuščią kamieną įsisukęs vėjas.

D. Poška medį pavadino Baubliu, o jame parašė ne vieną garsų kūrinį, tarp jų "Mužikas Žemaičių ir Lietuvos".

Čia rašytojas laikė retą mamuto iltį, patrankų sviedinius, kitus radinius, kuriuos galėjo apžiūrėti kas tik panorėjęs. Taip prieš porą šimtų metų užgimė pirmasis Lietuvoje kraštotyros muziejus. Daugelio eksponatų iki šių dienų neišliko.

"Restauruojant Baublius buvo atrasta dėžutė su keletu eksponatų - akmens amžiaus kirvukai, keletas ietigalių, maldaknygės, tad manoma, kad visa tai galėjo būti ir D. Poškos laikų muziejuje, todėl juos atvežėm ir padėjom čia", - pasakoja Baublių muziejaus direktorė Soneta Būdvytienė.

Pastaruosius dvejus metus D. Poškos Baubliai buvo restauruojami.

Šeštadienį muziejus vėl atvėrė duris lankytojams. Atstatytoje Antano Smetonos laikų mokyklėlėje buvo galima apžiūrėti Dionizo Poškos ekspoziciją, pasivaikščioti sutvarkytu parku, praneša LTV naujienų tarnyba.

2012-ieji Lietuvoje paskelbti muziejų metais, o Baublių muziejus švęs 200 metų jubiliejų, todėl kitąmet čia numatoma plati kultūrinė programa - konferencijos, koncertai, parodos.

"Lietuva buvo ant nutautėjimo slenksčio XIX a., bet vis dėlto gražus žemaičių kultūrinis sąjūdis, labai veržli nacionalinio atgimimo idėjų sklaida atvedė į 1918 m. vasario 16-ąją, tai ta tematika bandysim organizuoti ir parodas", - teigia Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

"Kaip D. Poška sakė: "Jeigu nebūsim gvėros, nebūsim patižę", tai tikrai išlaikysim tą parką ir pritrauksim turistų, ir šiandien Bijotai tapo Šilalės vizitine kortele", - sako Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją