Kol kas veikia tik viena muziejaus salė, kurioje lankytojai gali pamatyti raudonais kaklaraiščiais pasipuošusius tvarkdarius, eiles prie dešros, išdėstytos ant laikraščių, korteles mėsai ir partinius veikėjus už raudona gelumbe užtiesto stalo.

Ant sienos už veikėjų nugaros kabo Karlo Marxo, Friedricho Engelso, Lenino ir Stalino portretai.

Komunizmo muziejaus kūrimą remia fondas "Socland", kurį 1999 metais tam tikslui įsteigė Lenkijos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Czeslawas Bieleckis, žymus lenkų kino režisierius Andrzejus Wajda bei žinomas satyrikas Jacekas Fedorowiczius.

J.Fedorowiczius sakė, jog "muziejaus organizatoriai nesieks parodyti komunizmo laikų nusikaltimų". Tai taip pat nebus nostalgiška "senų gerų laikų" ekspozicija, o tiesiog mėginimas parodyti, kokia buvo banali ir paprasta jau užmarštin nuėjusios Lenkijos Liaudies Respublikos diena, kažkada įprasta milijonams šios šalies gyventojų.

Muziejaus eksponatai kalbės patys už save - parodys "realiojo" socializmo veidą, atskleis, kaip liaudžiai buvo diegiama, jog ji neva yra tikroji šalies šeimininkė, taip pat - sunkumus, su kuriais susidurdavo eilinis šalies pilietis tvarkydamas savo kasdieninius reikalus. Numatoma pademonstruoti komunistinių švenčių pompastiškumą ir beprasmiškumą.

Be to, muziejuje, kuris bus visiškai įrengtas ateinančiais metais, bus galima pasižiūrėti socializmo laikotarpio dokumentinių filmų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją