Jį miestui padovanojo senieji Klaipėdos krašto gyventojai.

Įveikęs daugiau kaip tūkstantį kilometrų, sudėtas į daugiau kaip du šimtus dėžių, į Klaipėdą archyvas atkeliavo iš Oldenburgo. Ievos Simonaitytės bibliotekos specialistės sako spėjusios iškraustyti tik dalį senųjų klaipėdiečių dovanoto archyvo, tačiau jau dabar aišku, kad tai labai vertinga istorinė medžiaga.

Archyvo pagrindą sudaro du tūkstančiai knygų, daugelis jų, pasak specialistų, dar nė karto nematytos, penki šimtai aplankų su įvairiais dokumentais.

Archyve – ir įvairūs žemėlapiai, žymių to meto dailininkų originalūs paveikslai.

„Iš knygų vertingiausias eksponatas turbūt būtų Biblija, kurią išvertė Liudvikas Rėza ir kuri išleista 1816 metais. Yra maldaknygių įvairių XIX amžiaus pabaigos leidimų, giesmynų, žodžiu, religinės tematikos knygų“, – pasakojo bibliotekos darbuotojai.

Archyvas sukauptas privačių žmonių, todėl jame gausu asmeninių nuotraukų, kurios atspindi tarpukario Klaipėdą.

„Miesto istorija yra per daug sudėtinga, o mes, gyvenantys dabartinėje Klaipėdoje, esu įsitikinęs, neatsisakome dar tarybiniais metais sukurtų stereotipų ir miesto istoriją traktuojame vienaip. Šis archyvas padės į miesto istoriją pažvelgt kitokiu žvilgsniu, o iš to laimėsim mes visi“, – kalbėjo Klaipėdos I. Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis.

Dalį archyvų lankytojai galės pamatyti spalio 5-ąją, parodoje, kuri bus surengta bibliotekoje, kai vyks iškilmingas archyvo perdavimas. Daugiau medžiagos žadama paviešinti kitąmet, minint 760-ąsias Klaipėdos įkūrimo metines. O ateityje archyvą žadama įdėti į internetą.