2011 m. gauti Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja 23 menininkai, tarp jų - kino režisierius Arūnas Žebriūnas, aktorius Donatas Banionis, teatro režisierius Gytis Padegimas, skulptorius Vladas Vildžiūnas, rašytojas Gintaras Patackas, dailininkas Pranas Gailius, choreografė Anželika Cholina, skulptorius Vladas Urbanavičius, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, džiazo muzikantas Vladimiras Tarasovas, kompozitorius Faustas Latėnas, dainininkė Asta Krikščiūnaitė.

Į Nacionalines premijas taip pat pretenduoja dailininkas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius, dailininkai Aloyzas Stasiulevičius ir Kęstutis Grigaliūnas, menininkai Svajonė ir Paulius Stanikai bei Eglė Rakauskaitė, filosofas Algis Mickūnas, rašytojai Vytautas Martinkus ir Henrikas Algis Čigriejus, dailininkė Audronė Petrašiūnaitė.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, kiekvienos jų dydis - 104 tūkst. litų. Viena premija teikiama už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui.

Nacionalinių premijų komisija laureatus paskelbs iki šių metų gruodžio 15 dienos. Apdovanojimai vyks Prezidentūroje Vasario 16-osios proga.

Šįmet patvirtintos naujos sudėties Nacionalinių premijų komisijos nariai yra literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, kino režisierius Audrius Stonys ir teatrologė Irena Veisaitė. Trejų metų kadencijai patvirtintai komisijai toliau vadovaus istorikas Alfredas Bumblauskas.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

2010 metų Nacionalinė premija už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui buvo skirta Lietuvių folkloro teatro kūrėjams - režisieriui Povilui Mataičiui ir teatro dailininkei Daliai Lidijai Mataitienei. Nacionalinės premijos laureatais taip pat tapo kompozitorius Vaclovas Augustinas, tapytojas Jonas Gasiūnas, operos solistas Virgilijus Noreika, rašytojai Icchokas Meras ir Rolandas Rastauskas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją