Dailininkas R. Chvolesas gimė Vilniuje, dailės mokėsi pas žinomus to meto dailininkus Marijaną Kulešą, Mozę Leibovskį, Aleksandrą Šturmaną. Parodose pradėjo dalyvauti 1933 metais, būdamas dvidešimties. Pats dėstė tapybą žydų mokyklose, buvo Naujosios Vilnios meno mokyklos direktorius. Po Antrojo pasaulinio karo dailininko autorinėse parodose Vilniuje, Kaune, Maskvoje atsiranda kūrinių geto, senosios Vilniaus architektūros, sugriautos Didžiosios sinagogos motyvais. Jie ypač ryškūs dideliuose tapybos cikluose "Getas" ir "Senojo Vilniaus architektūra".

Nuo 1959-ųjų dešimt metų R. Chvolesas gyveno Varšuvoje, vėliau persikėlė į Paryžių. Visą laiką dalyvavo žydų kultūriniame gyvenime, rengė daug parodų. Greta savo gentainių temos, vitališkai reiškiamos portretuose, koliažo kompozicijose ryškių spalvų palete, jis dažnai grįždavo prie jam ypač artimos Vilniaus temos. Dažnai tapydavo ir aliejumi, guašu, liejo akvareles.

Nemažai R. Chvoleso kūrinių saugoma daugelyje Lietuvos ir kitų valstybių muziejų - Lietuvos dailės, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės, Lietuvos nacionaliniame, taip pat Maskvos, Varšuvos, Krokuvos, Jeruzalės muziejuose ir privačiose kolekcijose. Už meninę ir visuomeninę veiklą R. Chvolesas apdovanotas daugeliu prizų ir medalių. 2000 m. Tel Avive trimis kalbomis - anglų, prancūzų ir jidiš - išleista monografija apie R. Chvoleso kūrybą. Šiame leidinyje, kaip ir jo kūryboje, dažnai skamba ir Vilniaus vardas.

Vilniaus paveikslų galerijoje rodomi 66 R. Chvoleso kūriniai - tapyba, akvarelės ir koliažo kompozicijos. 39 parodoje eksponuojami kūriniai atvežti iš Paryžiaus, dailininko sūnaus Aleksandro Chvoleso šeimos kolekcijos, 24 kūriniai - iš Lietuvos dailės muziejuje sukauptos kolekcijos, dar trys darbai - iš Lietuvos nacionalinio muziejaus.

Dailininko R. Chvoleso kūrybos parodą Vilniuje surengė Lietuvos dailės muziejaus ir Lietuvos žydų bendruomenė. Į ekspozicijos atidarymą iš Paryžiaus atvyksta dailininko sūnūs Aleksandras ir Milijus Chvolesai.

R. Chvoleso kūrinių paroda Vilniaus paveikslų galerijoje veiks iki rugsėjo 12 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)