Eduardas Fransua André (1840–1911) – garsusis prancūzų botanikas ir kraštovaizdžio architektas, kūręs viešus ir privačius parkus visame pasaulyje. Lietuvoje jis apsilankė pačioje XIX a. pabaigoje ir grafų Tiškevičių užsakymu sukūrė čia keturis parkus jų rezidencijose Užutrakyje, Lentvaryje, Trakų Vokėje ir Palangoje.

Šiemet sukanka 100 metų nuo šio parkų kūrėjo mirties, tad 2011 m. pažymimi kaip E. F. Andre parkų metai. Pagrindiniai konferencijos akcentai yra skiriami būtent jo kurtų parkų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje istorijos, kūrybos principų, estetikos, išsaugojimo ir atkūrimo temoms.

Tačiau istorinis parkas yra daugiasluoksnis reiškinys, turintis savo meninę raišką, daugiabriaunę funkcijų ir naudojimo galimybių skalę, savo aplinkos socialinį, kultūrinį, ekonominį kontekstą. Tai reikia analizuoti, modeliuoti, apgalvoti priimant sprendinius dėl tokių parkų apsaugos ir gaivinimo programų.

Turime puikią progą pasitarti ir pasidalinti patirtimi apie senųjų parkų, tiek E. F. André ir jo sūnaus René André kurtų parkų, tiek kitų istorinių parkų Lietuvoje priežiūros, tvarkymo, atkūrimo klausimais.

Konferencijoje dalyvaus istorinių parkų bei E. F. André kūrybos principų specialistai iš Lietuvos, Prancūzijos, Lenkijos ir Italijos.

Klausytojais kviečiami savivaldybių specialistai, akademinių institucijų atstovai ir visi, kuriuos domina istorinių parkų, pirmiausia E. F. Andre kurtų parkų, likimas ir ateitis.

Konferenciją organizuoja Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija, Palangos miesto botanikos parkas, E. F. Andre klubas Lietuvoje.

Renginį globoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Prancūzijos ambasada Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją