Rugpjūčio 26-29 dienomis sostinės "Barbakan" viešbučio kino bare ir Jurbarko krašto muziejuje vyksiančio forumo dalyviai skaitys pranešimus, vyks seminarai, diskusijos, filmų ir komiksų peržiūros, lietuviško komikso pagal rašytojo Jurgio Kunčino novelę "Mėlynas kraujas" pristatymas, literatūros skaitymai ir džiazo vakarai, veiks komiksų kūrybinė laboratorija.

Dalyvauti forume pakviesti rašytojai, eseistai, literatūrologai, kultūrologai, istorikai, antropologai, kritikai, leidėjai, kino kūrėjai ir kitų sričių atstovai iš įvairių Šiaurės ir Baltijos regiono šalių.

Tarptautinį forumą Vilniuje ir Jurbarke rengia Baltijos kultūros fondas ir Jurbarko krašto muziejus.

Pasak rengėjų, daugiau kaip tūkstantį metų Baltijos ir Šiaurės regiono tautas sieja panašios istorinės patirties laikotarpiai, ekonominiai, politiniai, diplomatiniai, kultūriniai ryšiai. Nors pastarąjį dešimtmetį ypač suaktyvėjo šių šalių bendradarbiavimas prekybos, turizmo, kultūros srityje, tačiau kultūrų ir mentalitetų skirtumai bendraujant tarpusavyje visada sukelia įvairiausių keblumų, ypač jei bendraujama su humoru ar intelektualia ironija.

Forumo dalyviai bandys išsiaiškinti, koks esminis skirtumas tarp Baltijos ir Šiaurės regiono šalių humoro, mentaliteto ir kitų kultūrų, ar įmanoma jį išversti ir suprasti, ar tie patys dalykai juokingi visiems.

Lietuvai forume atstovaus rašytojai Juozas Erlickas, Herkus Kunčius, Gintaras Grajauskas, Giedra Radvilavičiūtė, Undinė Radzevičiūtė, vertėjai Teodoras Četrauskas, Laimantas Jonušys, literatūrologai Algis Kalėda, Janina Riškutė, kino režisierė Giedrė Bendoriūtė ir kt. Su jais diskutuos Švedijos, Norvegijos, Suomijos, Islandijos, Danijos, Estijos ir Rusijos kolegos. Forumo dalyviams koncertuos žinomi lietuvių džiazo atlikėjai Vytautas Labutis, Olegas Molokojedovas, Leonidas Šinkarenka, Arvydas Joffė, Eugenijus Kanevičius, Gediminas Laurinavičius ir kt.

Tarptautinio šiuolaikinės literatūros forumo "Šiaurės vasara. Juoko galia" projekto autorė - rašytoja Giedra Radvilavičiūtė, renginį moderuos filosofas Leonidas Donskis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją