"Antrasis tarptautinis menų ir muzikos festivalis "Kultūros tvartas" prasidės penktadienį, rugpjūčio 27 d., ir tęsis iki ankstaus sekmadienio ryto", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė vienas iš renginio organizatorių Egidijus Baranauskas, festivalio publikai žadėjęs garsiausių nekomercinių Lietuvos ir užsienio grupių koncertus.

Festivalio pasididžiavimas - grupė "5nizza" (Piatnica) iš Ukrainos. Šis kultinis kolektyvas skaičiuoja milijonus gerbėjų visame pasaulyje. Organizatoriai neslepia, kad nebuvo lengva grupę prikalbinti atvykti į Lietuvą. Regi, soul, hiphopą grojantis kolektyvo išskirtinumas - paprasta, saulėta muzika ir kūrybingi dainų tekstai. Jų kūryboje - begalės asociacijų, aliuzijų, naujai sukurtų žodžių.

Kita viešnia į "Kultūros tvartą" atvyks iš Baltarusijos. Tai prieštaringai vertinama, tačiau labai Lietuvoje populiari grupė "Lyapis Trubeckoj".

Grupė "Mignon" iš Berlyno, kurios vokalistė skambiai vadinama vokiškąja Ozzy Osbourne, nuspalvins festivlį electro punk clash stiliumi. Iš šio kolektyvo tikimasi ypač spalvingo ir galingo pasirodymo.

Lietuvai festivalyje atstovaus tradicinį improvizacinį džiazą ir elektroninę muziką grojantis "Spageti trio", "Kultūros tvarte" pasirodysiantis jau antrą kartą. Kitos lietuvių džiazo, elektroninės muzikos grupės ar projektai - festivalyje naujokai, tačiau gerai žinomi nekomercinės muzikos gerbėjams.

"Kultūros tvarto" mažojoje salėje vyks projekto, gerai žinomo "Cafe de Paris" lankytojams, tęsinys. Festivalio svečiai išgirs Raimio Malašausko, Dariaus Mikšio, Bumšteino, Igno Jonyno, Mišos Každano, Andre Sudiko, Dainiaus Liškevičiaus ir kitų muzikines kolekcijas.

"Grafo Tiškevičiaus dvaro griuvėsiai - puiki erdvė ne tik nekomercinėms grupėms pasirodyti, bet ir fotografų, videomenininkų darbams eksponuoti", - pabrėžė Augustinas Beinaravičius. Pasak menininko, visas fotografijas ir videoprojekcijas šiemet sies kaimo tema, o efektingus vaizdus užtikrins specialūs architektūriniai "Pani" videoprojektoriai, skirti dideliems plotams apšviesti.

Paskutiniam vasaros savaitgaliui autorinį projektą "Žiguliukas" rengia ir Rimas Šapauskas. Šou verslo atstovas menų festivalyje ketina žvilgtelėti į praeitį - primirštą sovietmečio tradiciją įmantriai puošti automobilio išorę ir vidų.

"Antrą kartą rengiamo tarptautinio menų festivalio "Kultūros tvartas" skiriamasis bruožas - taikios anarchijos dvasia, sklandanti virš Lentvario", - pirmadienį spaudos konferencijoje pabrėžė "Kultūros tvarte" didžėjausiantis režisierius Ignas Jonynas.

Pasak festivalio organizatorių, svarbi renginio idėja - pabėgti nuo tam tikro muzikinio ir meninio formato. "Kultūros tvarto" erdvė skirta patiems įvairiausiems, skirtingiems ir net vienas kitam prieštaringiems projektams bei atlikėjams. Festivalio rengėjai tik suteiks vietą pasireikšti menininkams ir muzikantams - patys atlikėjai kurs savo pasirodymą nuo pradžios iki pabaigos, rūpinsis vaizdu, garsu ir įgyvendinimu. Festivalis turėtų atspindėti geriausius, įdomiausius ir įsimintiniausius meno ir muzikos reiškinius, per metus vykusius Lietuvos šiuolaikinės kultūros scenoje."

Pasak organizatorių, norinčius pasimėgauti taikia "Kultūros tvarto" anarchija ir menais į festivalį ir atgal vežios maršrutiniai autobusiukai Vilnius-Lentvaris-Vilnius. Autobusiuko tvarkaraštis kol kas nėra sudarytas - jis priklausys nuo pačių lankytojų. Jei norinčių vykti ar grįžti iš festivalio bus ypač daug, pradės važinėti net kelios transporto priemonės. Tie, kurie netrokš penktadienį grįžti į Vilnių, šalia "Kultūros tvarto" galės pasistatyti palapines ir jose įsikurti.

Į aptvertą ir saugomą dvaro teritoriją pateks tik turintys bilietus. Patys pigiausi, kainavę 25 Lt, - jau parduoti. Šiuo metu bilietų kaina - 35 Lt.

Organizatoriai tikisi, kad "Kultūros tvartą" aplankys keli tūkstančiai šiuolaikinio meno ir muzikos mylėtojų. Tačiau, pasak jų, svarbiausia - ne kiek žmonių atvyks, bet ką gero išsineš iš "Kultūros tvarto".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją