Savotišku naujoku tarp žinomų knygų autorių save vadinantis kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus jubiliejinį gimtadienį lapkričio pradžioje pasitiks su savo dienoraščių knyga "Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai". Pristatydamas būsimą knygą autorius žadėjo palikti istorijai "įdomių dalykų", skelbtinų gal tik po pusšimčio metų, kai daugelio liudininkų jau nebūsią tarp gyvųjų. "Jeigu pradėsiu kalbėti, nepalengvinsiu mūsų gyvenimo, yra dalykų, apie kuriuos geriau nekalbėti", - sakė V. Adamkus. Anot leidėjų, dviejų kadencijų Prezidento dienoraščiuose pateikta daug net politologams nežinomų faktų, vertinimų, politikų portretų.

Naują knygą apie režisierių Rimą Tuminą kitų metų pradžioje žada išleisti aktorė, žurnalistė Gražina Baikštytė, nemažai laiko praleidusi Maskvoje, rinkdama medžiagą apie čia dirbantį lietuvių režisierių. Knygoje bus sudėti pokalbiai su R. Tumino kolegomis, aktoriais, draugais Rusijoje ir Lietuvoje, režisieriaus mintys apie teatrą ir gyvenimą.

Net dvi knygas šiam sezonui parengė žinoma žurnalistė Rita Baltušytė. Viena skiriama anksti mirusiai dukrai dailininkei Akvilei Zavišaitei, kita - "Su kuo valgytas cukrus" - plačiau atskleis spalvingą pačios autorės, rašytojo Juozo Baltušio dukters, gyvenimą Lietuvoje ir užsienyje.

Vienintelis iš sezono autorių savo knygos jau sulaukęs poetas, vertėjas Alfonsas Bukontas apie save primena poezijos rinktine "Pirštų atspaudai. Šimtas eilėraščių". Penkių poezijos knygų autorius vyresniajai kartai yra žinomas ir kaip populiarių dainų tekstų kūrėjas, o naujausioje knygoje publikuojama šimtinė eilėraščių iš įvairių poeto kūrybos laikotarpių.

Psichologė konsultantė Edita Čekuolienė būsimoje knygoje "Flirtas su rudeniu: Moterų knyga" susitelkia ties brandaus amžiaus moterų gyvenimu ir jų patirtimis. Autorė atsigręžia į moterį po keturiasdešimtojo gimtadienio, kai ji pamažu išnyksta iš populiariosios spaudos puslapių ir televizijos ekranų, tačiau iš tiesų pradeda naują ir įdomų savo gyvenimo etapą.

Muzikologas Viktoras Gerulaitis, garsėjantis puikia iškalba, savo naujoje knygoje "Pavėsinėje su Richardu Vagneriu. Neišgalvotos muzikos istorijos" pasirodo ir kaip rašytinio žodžio, prozos meistras. Spalį dienos šviesą išvysianti knyga pristatoma kaip intriguojanti kelionė po aštuonioliktojo-dvidešimtojo amžių muzikinę Europą, kaip plataus konteksto pasakojimas apie iškilių kompozitorių kūrybą ir gyvenimą.

Profesionalus rašytojas, kelių romanų autorius Andrius Jakučiūnas šįkart į skaitytojus kreipiasi apsakymų knyga "Lalagė". Novelių romaną primenanti knyga įvardijama kaip subtilus ir intelektualus autoriaus mėginimas atskleisti kūrybos radimosi procesą.

"Tyto alba" ištikimai laikosi rašytojos, dailininkės Jurgos Ivanauskaitės kūrybos sklaidos linijos - šįmet lapkritį minint rašytojos gimimo 50-metį parengta išleisti knyga "Angelo rūbas". Jubiliejinis leidinys bus tarsi Jurgos "rankraštis" ant būsimos retrospektyvinės parodos instaliacijos objekto "Marškinėliai angeliškiems sapnams sapnuoti". Tai improvizuotos maldos už save ir mylimus žmones, kreipiniai į Angelą Sargą ir kitas dangiškas esybes - neatsitiktinai ir knygos išvaizda primins maldaknygę, ją palydės kunigo Juliaus Sasnausko žodis.

Dailininkė Nomeda Marčėnaitė rengia savo parašytą ir iliustruotą knygą vaikams "Lėlė". Tai istorija apie mažą mergaitę, kuri mamai išvykus dirbti į Airiją gyvena pas močiutę kaime ir turi geriausią draugę - Lėlę. Pirmąją savo grožinę knygą vaikams išleidžianti autorė pati kuria ir iliustracijas.

Teatro kritikė, žurnalistė Rūta Oginskaitė parengė spaudai knygą "Jausmų repeticijos. Metai su aktoriumi Vladu Bagdonu". Tai garsaus teatro ir kino aktoriaus kasdienybės kaleidoskopas, pokalbiai apie šiandieną ir tai, kas išgyventa. Keleto knygų apie garsius Lietuvos žmones autorei net dvejus metus teko kantriai laukti iš repeticijų ir spektaklių užsieniuose sugrįžtančio pašnekovo. Aktoriaus akimis skaitytojai regės ir jo vaikystės Vilnių, studijų metus ir dėstytojus, darbą Jaunimo teatre su garsiais režisieriais. Pats aktorius visiems knygos skaitytojams siūlo į teatrą "žiūrėti linksmiau ir paprasčiau".

"Tyto alba" šiam sezonui taip pat žada naujas Juozo Erlicko, Antano A. Jonyno kūrybos, kitų lietuvių autorių knygas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją