Šiemet, dar likus kelioms dienoms iki oficialios festivalio pradžios, pirmieji jo akordai nuskambės Vilniuje. Rugpjūčio 24 d. sostinės klube „Artistai“ lietuvių kompozitorius bei dainų atlikėjas, beigi bardas Andrius Kulikauskas kartu su svečiu iš Šiaurės Airijos Denisu McLaughlinu atliks specialiai šiam festivaliui savo sukurtą bardišką kompoziciją.

Pasak festivalio direktorės Alinos Semionovos, šiemetinis festivalis išsiskirs savo jaunatviška dvasia bei itin dideliu dėmesiu Anykščių krašto tematikai. Šie du aspektai tarsi susijungs į vieną ir turėtų būti savi tiek Anykščių krašto žmonėms, tiek visiems kitiems, susirinksiantiems į dviejų dienų bardų atlaidus.

„Purpurinis vakaras“ – tai ne vien koncertai, bet ir spektakliai, kinas, skaitymai, įvairios intelektualios pramogos. Į festivalį drąsiai galima vykti su visa šeimyna, nesvarbu ar kas nors iš jų ir nesidomi šio žanro kūryba. Dainuvos slėnyje atras ką veikti.

Pirmąją festivalio dieną, penktadienį, jaunatviškam festivalio pradžios koncerte kartu su Andriumi Kaniava, grupe „Stipriai kitaip“ kitais dainuojamosios poezijos atlikėjais pasirodys įdomūs ir perspektyvūs iš Anykščių kilę Liudas Kripaitis su Justinu Narvidu bei jaunieji anykštėnai Radvilė Talačkaitė, Justinas Levandavičius ir Tadas Niaura.

Festivalis „Purpurinis vakaras“ buvo sumanytas iš karto po Vytauto Kernagio mirties ir jam yra dedikuojamas. Šiemet ypač, kuomet vis dar švenčiamas maestro 60-asis gimtadienis. Tad ir visi pradžios koncerte dalyvausiantys atlikėjai atliks ir po vieną Vytauto Kernagio dainą. O festivalio pabaigos koncertas bus baigiamas projektu „Kernagis gyvai“, kur kartu su kompozitoriumi A. Kulikausku ir muzikine grupe iš ekrano susirinkusiems dainuos ir pats V. Kernagis.

Vidurnakty, Anykščių koplyčioje aktoriai Birutė Mar ir Aleksas Kazanavičius parodys spektaklį „Jis ir ji“, pagal anykštėno rašytojo Jono Biliūno laiškus žmonai Julijai. O po valandos, sugrįžus vėl į Dainuvos slėnį, į naktinio kino seansus, bus galima prisiliesti prie kito anykštėno – Antano Baranausko kūrybos ir garsiosios jo poemos „Anykščio šilelis“. Režisierės Giedrės Žičkytės sukurtoje videoesė „Iš dangaus“ kalbama apie dievišką gamtos grožį, apie A. Baranauską ir jo „Anykščių šilelį“. Filme Baranausko kūrybą interpretuoja poetai Vytautas P. Bložė ir Marcelijus Martinaitis, eiles skaito legendinis Lietuvos kino ir teatro aktorius Algimantas Masiulis. Rubrikoje „Naktinis kinas“ taip pat bus parodyti kino filmai „Partizano žmona“ (rež. Vytautas V. Landsbergis) ir „0047% žemės”. Pastarojo režisierius Gruzijos kino ir teatro legenda Gela Kandelakis.

Antrąją festivalio dieną, rugpjūčio 27 d., nuo pat vidudienio iki vakaro Dainuvos slėnyje bus rengiamos aktyvios ir intelektualinės pramogos, kurių metu bus galima pasukti galvą prie žaidimų stalo ar poezijos mįslių įminimų. Popietį, Sakralinio meno centre, rašytojas V. V. Landsbergis skaitys savo pasaką suaugusiems „Rudnosiukas“.

„Purpurinis vakaras“ tradiciškai baigsis festivalio pabaigos didžiuoju koncertu. Kuriame dalyvaus žinomi Lietuvos bardai Virgis Stakėnas, Gediminas Storpirštis, Aidas Giniotis, Saulius Bareikis (kartu su sūnumi Jokūbu), A. Kulikauskas, jaunesnės kartos atlikėjai Ieva Narkutė, Eglė Sirvydytė, Mantas Zemleckas, Kamilė Gudmonaitė, Justė Mykolaitytė ir kt. Scenoje pasirodys ir svečias iš Šiaurės Airijos D. McLaughlinas, daugeliui pažįstamas iš Tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – aš“ koncertų.

Nuo šiol jau veikia festivalio interneto svetainė (www.purpurinisvakaras.lt), kurioje galima rasti visą išsamią programą bei žemėlapį kaip pasiekti Anykščių Dainuvos slėnį. Organizatoriai tradiciškai primena, kad festivalio metu bus galima apsinakvydinti savo atsivežtose palapinėse. Svarbiausia jų nepamiršti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją