Jau šeštus metus Sostinės dienose „dūzgės“ Gedimino prospektas. “Dūzgiantis prospektas” – tai ne kaimiška mugė ar prekybinė turgavietė, o aktyvaus kultūrinio veiksmo ir įvairių kūrybinių sumanymų vieta, tai įvairiausių poreikių, norų ir fantazijų išsipildymo vieta, tai kaimynystės, bičiulystės ir svečių sutikimo vieta. Tai vilniečių raiškos būdas!“ – taip „Dūzgiantį prospektą“ apibūdina jo siela ir rengėja Zita Kelmickaitė.

Šiemet “Dūzgiančio prospekto” programa tematiškai suskirstyta į 4 veiksmo erdves: “Dainuojantis, šokantis, piešiantis Vilnius” (Gedimino prospekte nuo Katedros aikštės iki Vilniaus g.), “Gardusis Vilnius” (Gedimino prospekte nuo Jogailos iki Jakšto g.), “Menų ir knygų Vilnius” (Gedimino prospekte nuo A.Jakšto iki Vasario 16-osios g.) ir “Vėjų nugairinta. Šilutės – Lietuvos kultūros sostinės – programa Vilniui” (Gedimino prospektas nuo Vasario 16-osios g. iki Lukiškių aikštės). Iš viso prospekte numatoma virš 100 renginių.

Didieji Sostinės dienų koncertai numatomi pagrindinėje Vilniaus miesto aikštėje – Katedros aikštėje. Atidarymo koncerte rugsėjo 2 dieną pasirodys puikiai Lietuvos publikai žinoma, tačiau kiekvieną kartą sugebanti nustebinti grupė “Empti”. O vakaro „vinis“ – garsi islandų grupė “Gus Gus” (tariasi „gas gas“), populiarumu ir parduotų įrašų skaičiumi savo tėvynėje nusileidžianti tik Bjork. Eksperimentuoti mėgstantys ir Lietuvą įsimylėję islandai šiandien laikomi viena įdomiausių grupių elektroninės šokių muzikos pasaulyje, jie visada sugeba pateikti kažką naujo ir įdomaus.

Šeštadienio, rugsėjo 3-iosios, vakarą Katedros aikštėje karštą pasirodymą žada surengti lietuvių grupė “BrassBastardz”, šiais metais pelniusi prestižinį „The People's Music Awards“ apdovanojimą. O tarptautinė atlikėjų komanda iš Vokietijos “Club Des Belugas” – ypač laukiama ir turbūt bus pagrindinė Sostinės dienų žvaigždė. Vedamas kerinčio nepakartojamosios Brendos Boykin vokalo, “Club des Belugas” orkestras pateiks vilniečiams svaiginantį muzikos skambesį, vingiuojantį tarp džiazo, svingo, šeštojo-aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečių amerikietiškojo soul bei braziliškosios bossa nova.

Sostinės dienų baigiamasis koncertas rugsėjo 4 dieną – ypatingas. Žymiausi Lietuvos operos dainininkai ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras Katedros aikštėje surengs pasirodymą “Bohemiečių svajonės”. Gražiausias arijas iš operų “Eugenijus Oneginas”, “Bohema”, “Užburtoji fleita“, “Svynis Todas“ atliks dainininkai Asmik Grigorian, Lauryna Bendžiūnaite, Joana Gedmintaitė, Dainius Stumbras, Laimonas Pautienius, Egidijus Dauskurdis ir kt. Dirigentas Gintaras Rinkevičius, režsierė Dalia Ibelhauptaitė, kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius.

Rotušės aikštėje rugsėjo 3-4 dienomis įsikurs Sostinės dienų “Kinas po atviru dangumi”, kurio metu bus pristatyta speciali festivalio „Kino pavasaris“ filmų programa ir “Kanų liūtais 2010” apdovanoti geriausi pasaulio reklaminiai filmukai bei speciali festivalio „Tinklai“ trumpo metražo filmų programa visai šeimai.

Kadangi Lietuvoje šiemet vyksta Europos krepšinio čempionatas, SOSTINĖS DIENOS jam taip pat skiria specialų dėmesį – tiesiogines varžybų transliacijas bus galima stebėti dideliame ekrane Rotušės aikštėje: rugsėjo 2 d. rungtyniaus Lietuvos ir Turkijos, o rugsėjo 4 d. Lietuvos ir Ispanijos rinktinės.

Taigi, Sostinės metu žmonės galės pajusti nuostabią Vilniaus šventės atmosferą. Kadangi visi festivalio renginiai vyks atvirose Vilniaus erdvėse ir bus nemokami, be to, bus daug užsienio svečių atvykstančių į EUROBASKET 2011, todėl Sostinės dienose laukiamas milžiniškas žmonių antplūdis. Tokiu atveju organizatoriai pataria pasiimti į šventę tik giedrą nuotaiką ir geranorišką entuziazmą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją