Programos metu intensyvius jidiš kalbos kursus pradedantiesiems bei pažengusiems ves dėstytojai iš Prancūzijos, Izraelio, Estijos.

Be akademinių renginių siūloma ir plati kultūrinė programa, supažindinanti su jidiš paveldu Lietuvoje: paskaitos apie jidiš literatūrą ir kultūrą, jidiš filmų vakarai. Be to, koncertuos atlikėjai iš Lietuvos, Izraelio, Prancūzijos, Vokietijos, JAV.

Programoje dalyvaus daugiau nei 70 studentų iš 16 šalių.

Vilnuje jidiš kalbos ir kultūros vasaros programa kasmet rengiama nuo 1998 metų.

Vilnius prieš Antrąjį pasaulinį karą garsėjo kaip vienas reikšmingiausių Europoje jidiš kultūros centrų. Žydų bendruomenė Vilniaus Senamiestyje per šimtmečius suformavo kelis kvartalus, kur klestėjo amatai, religiniai centrai.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė 90 procentų iš 220 tūkstančių Lietuvoje gyvenusių žydų. Šimtmečiais sukauptos materialinės ir kultūros vertybės buvo išgrobstytos, dalis pastatų - sugriauti.

Žydų istorinio geto statiniai buvo naikinami ir sovietmečiu.

Šiuo metu vyksta istorinių žydų kvartalų Vilniaus senamiestyje atstatymas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją