Gastroles Palangoje Klaipėdos dramos teatras pradės rugpjūčio 4-ąją, ketvirtadienį, garsaus šiuolaikinio kroatų dramaturgo Miro Gavrano komiška drama „Viskas apie vyrus“. Pjesės „Viskas apie moteris“, sulaukusios milžiniško pasisekimo visame pasaulyje, pastatytos ir Klaipėdos dramos teatre, autorius M. Gavranas neapsikentė ir parašė vyriškąją versiją – dramą „Viskas apie vyrus“ (rež. A. Lebeliūnas). Šįkart scenoje – nebe moterys, o vyrai, pasakojantys skirtingų personažų gyvenimo istorijas. Žaidimo taisyklės tos pačios, kaip ir pjesėje apie moteris: aktoriams tenka vaidinti po keletą personažų, žaibiškai persikūnijant. Istorijos skirtingos, tačiau tarpusavyje persipinančios.

Regis, vyrų pasaulis iš tiesų niekuo nenusileidžia moteriškajam: toks pats intriguojantis, dramatiškas, o neretai ir tragikomiškas... Spektaklyje išvysime Klaipėdos dramos teatro aktorius Igorį Reklaitį, Rimantą Pelakauską, Edvardą Brazį ir Kazimierą Žvinklį. Svarbi detalė: spektaklis skirtas tik suaugusiųjų auditorijai.

Rugpjūčio 5 d., penktadienį, klaipėdiečiai žiūrovams rodys Efraimo Kišono tragikomediją „Ei, Džuljeta“. Izraelio rašytojas, žydiško humoro klasikas E. Kišonas, pasaulyje vienas garsiausių - jo bendras knygų tiražas pasaulyje siekia penkiasdešimt milijonų, knygos išverstos ir tapusios bestseleriais 37 pasaulio šalyse. Apie ką ši kandi komedija? E. Kišonas pjesėje „Ei, Džuljeta“ leidžia sau pakoreguoti patį didįjį Šekspyrą – garsieji Veronos įsimylėjėliai, Romeo ir Džuljeta, nemiršta.

Gyvena toliau – kaip paprasti mirtingieji, sendami ir su graudžia ironija stebėdami savosios meilės griuvėsius... Suprantama, didysis Šekspyras nuo tokios interpretacijos vartosi karste – kol nebeištvėręs nusprendžia grįžti gyvųjų pasaulin...Efraimo Kišono „Ei, Džuljeta“ - tai tikroji, ne mažiau įstabi ir graudi, Romeo ir Džuljetos istorija. Istorija apie pasibaigusią jaunystę, apie išblėsusią meilę - apie tai, kas lieka, kai nieko nelieka. Apie mus pačius. Apie tai, kaip visa tai ištverti. Juokinga - iki ašarų ir pro ašaras - istorija. Spektaklį režisavo Alvydas Vizgirda, o scenoje šįkart matysite Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautą Anužį, Eglę Jackaitę, Vaidą Jočį, Jūratę Jankauskaitę, Kazimierą Žvinklį, Simoną Šakinytę.

Rugpjūčio 6 d., šeštadienį, žiūrovų lauks garsaus prancūzų dramaturgo, šiuolaikinės komedijos metro Eriko Emmanuelio Schmitto sąmoju bei elegancija žaižaruojanti pjesė „Paleistuvis“. E.E. Schmittas pasaulyje žinomas kaip neprilygstamas šmaikščių dialogų kūrėjas, pjesę režisavo komedijų meistras, režisierius Klaipėdos dramos teatro meno vadovas Povilas Gaidys. Prie šio puikaus dueto privalu paminėti ir kitą – pagrindinius vaidmenis vaidinančius Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautą Anužį ir Nelę Savičenko.

Komedijos „Paleistuvis” pagrindinis veikėjas – filosofas, rašytojas, laisvamanis Denis Diderot. Pasitelkęs vieną įdomiausių švietimo epochos įžymybių, Schmittas išaukština aštrų protą, minties laisvę, sugebėjimą išsivaduoti iš dogmatiško požiūrio į pasaulį, suvokti jo beribę įvairovę, gyventi taip kaip trokšta prigimtis. Už ponios Terbuš vaidmenį teatro ir kino aktorė Nelė Savičenko pelnė geriausios metų aktorės titulą ir Auksinį scenos kryžių.

Rugpjūčio 14 d., sekmadienį, Klaipėdos dramos teatras žiūrovams pristatys premjerinį spektaklį – Džozefo Keselringo komediją „Aršenikas ir seni nėriniai“. Spektaklį režisavo Povilas Gaidys. Pjesės autorius, JAV dramaturgas Dž. Keselringas parašė dvylika pjesių, iš kurių penkios buvo pastatytos Brodvėjuje; „Aršenikas ir seni nėriniai” - pati sėkmingiausia. Kritikų nuomone, sėkmės paslaptis paprasta, bet geniali: Keselringas pasinaudojo seniai žinomu „žmogžudysčių pjesės“ modeliu, švelniai suktelėjęs jį į komedijinio farso žanrą ir paspalvinęs melodramos elementais.

Pagyvenę žmonės dažnai pajunta savo gyvenime atsivėrusią tuštumą – pasijunta esą nebereikalingi visuomenei. Šitą nejaukią nišą kiekvienas užpildo savaip – kas studijuoja Trečiojo amžiaus universitete, kas dainuoja chore „Sidabrinė gija“, kas užsiima labdara ar tiesiog imasi rūpintis viso rajono kačių mityba. Dž. Keselringo juodosios komedijos „Aršenikas ir seni nėriniai“ herojės – dvi simpatiškos tetulytės, geraširdės ir nekaltos, nors prie žaizdos dėk. Kad galėtų būti ir toliau naudingos visuomenei, juodvi imasi labdaros. Ir imasi jos, švelniai tariant, iš esmės, anaiptol neapsiribodamos karšto sultinio virimu sergantiems kaimynams. Va čia tai iš tiesų – žudantis gerumas, radikalus humanizmas... Spektaklyje vaidina Elena Gaigalaitė, Irena Simonaitytė, Vaidas Jočys, Donatas Švirėnas, Vidas Jakimauskas ir visas būrys kitų Klaipėdos dramos teatro aktorių.

Rugpjūčio 18 d., ketvirtadienį, žiūrovų lauks naujausioji Klaipėdos dramos teatro premjera: Neilo Saimono komedija „Saugokite Florą“ Pjesę režisavo Alvydas Lebeliūnas, pagrindinius vaidmenis spektaklyje vaidina Klaipėdos dramos teatro „žvaigždžių duetas“ - Nelė Savičenko bei Regina Šaltenytė; taip pat vaidina Renata Idzelytė, Toma Gailiutė, Vaidas Jočys bei Igoris Reklaitis.

Amerikiečių dramaturgas Neilas Saimonas - savotiškas fenomenas. Tokio masto populiarumu pasaulyje vargu ar gali pasigirti bet kuris kitas šiuolaikinis rašytojas. Neilas Saimonas pelnytai tituluojamas Brodvėjaus karaliumi - jo pjesės jau daugiau nei pusšimtį metų statomos ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje, rašytojas per savo gyvenimą susižėrė ko gero visus įmanomus teatro apdovanojimus. Kas skiria Neilą Saimoną nuo kitų dramaturgų? Visų pirma - subtilus saiko jausmas, sėkmingai išlaviruojant amerikietiško humoro supratimo paribiais ir nenuslystant į vulgarius juokelius. Ir - neabejotinai - snaiperiškai taiklus žvilgsnis, įžvelgiant komiškas detales paprastoje kasdienybėje. Kur paprastus savo gyvenimus gyvena patys paprasčiausi žmonės. Nelaimingi, gyvenimo gerokai palamdyti, dažnai riboti, o atidžiau įsižiūrėjus - neįtikėtinai komiški personažai. Išgyvenantys rimtas egzistencines dramas - kurios, Saimono švelniai palytėtos, netikėtai ima ir atskleidžia savo komiškąją pusę. Pjesėje „Saugokite Florą“ N. Saimonas akivaizdžiai demonstruoja, jog moteriškumas iš tiesų nenugalimas kaip pati gamta; ir kad nuo tobulo moteriškumo iki tobulos maniakės - tik vienas žingsnis... Pasitelkus truputėlį fantazijos, galima nesunkiai įsivaizduoti, kaip Anapus niūriai šiepiasi didysis genijus ir ne menkesnis moterų nekentėjas Strindbergas. Juokai juokais, bet nuo tokio žudančio tobulumo tegali išgelbėti vienintelis priešnuodis - paties Saimono vertas humoro jausmas.

Režisierių Povilą Gaidį apskritai jau drąsiai galima vadinti prancūzų dramaturgo Erico Emmanuelio Schmitto kūrybos ekspertu – pradėjęs sceninę pažintį jo komedija „Paleistuvis“, jis sėkmingai gilinasi į prancūziškos dramaturgijos subtilybes ir toliau. Jo pastatyta elegija pagal E. E. Schmitto knygą „Oskaras ir ponia Rožė“ Rokiškyje vykusiame XXV Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje pelnė Žiūrovų prizą. Trečiajame režisieriaus spektaklyje pagal E.E. Schmitto kūrybą, kurį išvysime rugpjūčio 19-ąją, penktadienį, – dramoje „Jausmų tektonika“ – pagrindinius vaidmenis vaidina Lietuvos publikai puikiai žinomi Klaipėdos dramos teatro aktoriai Nelė Savičenko ir Darius Meškauskas.

Vienintelį vyrą naujojoje E. E. Schmitto pjesėje supa keturios skirtingo amžiaus moterys – nuo žavingosios senosios ponios Pomerė, Dianos mamos, penkiasdešimtmetės „paprastuolės“ – rumunės Danielos, Balzako amžiaus pagrindinės herojės Dianos iki jaunutės egzotiškosios gražuolės, puslaukinės rumunaitės Ankos. Kaip visada puikūs dialogai - Schmitto „firminis ženklas“: tiesiog meistriški, šmaikštūs ir subtilūs. Pjesės herojė Diana bijo, jog Rišaro jausmai nėra amžini, tad sugalvoja grandiozinę provokaciją: nieko nelaukdama, pati ima ir pareiškia savo mylimajam, kad jos jausmai vėsta. Tačiau reakcija, jos didžiausiam siaubui, visiškai ne tokia, kokios tikėtasi.

Gastroles teatras užbaigs rugpjūčio 20-ąją, šeštadienį, jau legendiniu tapusiu spektakliu – kroatų dramaturgo Miro Gavrano “Viskas apie moteris”, režisuotu šviesaus atminimo režisierės Dalios Tamulevičiūtės. Tai vienas tų spektaklių, kuriuos tiesiog būtina pamatyti – o pamačius kartą, norisi išvysti šį puikų spektaklį vėl ir vėl. Spektaklis - kelių festivalių laureatas, pelnė prizus Tarptautiniame teatrų festivalyje Albanijoje, teatrų festivaliuose Lietuvoje, sėkmingai pasirodė Europos teatrų festivalyje Rumunijoje. Didžiausia šio pastatymo sėkmė – aktorės. Spektaklyje vaidina Klaipėdos dramos teatro scenos žvaigždės Nelė Savičenko, Valentina Leonavičiūtė ir Regina Šaltenytė. Jų aktorinę meistrystę šiame spektaklyje tiesiog sunku pergirti. Kiekviena jų spektaklyje vaidina net po penkis skirtingo amžiaus personažus. “Viskas apie moteris” skiriamas anaiptol ne tik silpnajai lyčiai. Daugeliui vyrų rūpi, kas slepiasi nenuspėjamų moterų sielose.

Spektakliai bus rodomi Palangos Senosios gimnazijos salėje. Bilietai parduodami Palangos Senosios gimnazijos kasoje kasdien nuo 11 iki 18 val.; spektaklių dienomis nuo 12 iki 20 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją