Anot pranešimo, sinagoga - svarbiausia judaizmo institucija - yra žydų maldos namai ir susitikimų vieta, tai - dvasinis, kultūrinis, ekonominis ir politinis žydų bendruomenės centras.

Pirmosios medinės sinagogos Lietuvoje buvo pradėtos statyti 17 a. antroje pusėje. Medinės baroko epochos sinagogos, sunaikintos Antrojo pasaulinio karo metais, buvo tikri architektūros meno šedevrai, išlikę tik istorinėse nuotraukose ir tapę jau simboliniu Lietuvos kultūros palikimu.

Anot KVAD pranešime cituojamos humanitarinių mokslų daktarės Marijos Rupeikienės, įdomu tai, kad sinagogų viduje egzistavo tam tikra vizualinė bei simbolinė jungtis su lietuvių liaudies menu bei katalikų bažnyčių interjerų įranga, pavyzdžiui, aukšti drožinėti "aron kodešai" - vietos, kur buvo saugomos toros ir kiti religiniai raštai - priminė katalikų bažnyčių altorius, o bimos - sakyklas.

Lietuvoje šiuo metu yra dvi veikiančios sinagogos ir maždaug šešios dešimtys žydų maldos namų, tarp jų trylika medinių sinagogų -Pakruojyje, Tirkšliuose, Sedoje, Žiežmariuose, Alantoje, Kurkliuose, Rozalime, Kaltinėnuose, Laukuvoje, Telšiuose, Plungėje, Alsėdžiuose bei Veisiejuose.

Dauguma šių maldos namų - labai prastos fizinės būklės ir stovi nenaudojami, užkaltomis angomis, jų interjerai sunaikinti. Šiuo metu itin aktuali sinagogų restauravimo ir tinkamo pritaikymo problema.

Medinės Lietuvos sinagogos - unikalus sakralinis paveldas, kurį būtina išsaugoti, nes Lietuva bene vienintelė Europos šalis, kurioje dar išliko šio tipo statinių. Latvijoje yra tik viena medinė sinagoga.

Lietuvos istorija neatsiejama nuo jidiš kultūros. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Vilniaus miestas garsėjo kaip "šiaurės Jeruzalė" dėl gausaus jidiš materialinio ir kultūrinio paveldo. Per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvą okupavę naciai ir jų vietiniai kolaborantai nužudė daugiau kaip 90 procentų iš prieškary klestėjusios 220 tūkstančių žydų bendruomenės narių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją