Trylikos Centrinės ir Rytų Europos šalių menininkus vienijantis projektas "Seas" gimė prieš 3 metus. Visi jame dalyvaujantys menininkai kuria ir gyvena uostamiesčiuose. Būtent jūra yra jų jungiamoji grandis.

Šiemet Klaipėdoje per Jūros šventę įvyks pasaulinė tarptautinio Baltijos ir Adrijos šalių modernaus meno festivalio "Seas" premjera. Pirmajame festivalyje dalyvaus beveik 50 dalyvių iš Švedijos, Serbijos, Danijos, Kroatijos bei Slovėnijos. Tiek pat menininkų ir iš Lietuvos. Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Nijolės Laužikienės, tokio masto modernaus meno renginys uostamiestyje organizuojamas pirmą kartą.

Anot jos, nauja ir tai, kad šis festivalis vyks netradicinėje menui aplinkoje - Klaipėdos uosto teritorijoje esančiame Kruizinių laivų terminale. Čia per penkias festivalio dienas žiūrovams bus pristatyti net 7 modernaus meno projektai. Tarp jų ir įspūdingi Lietuvos modernaus meno atstovų darbai. Iš viso jame dalyvaus beveik 100 artistų iš Lietuvos bei užsienio.

Dauguma festivalyje pristatomų projektų nėra vienadieniai, tačiau į Lietuvą jie sugrįš nebent po trejų metų, mat iškart po festivalio Klaipėdoje "Seas" projekto dalyviai su savo programa iškeliaus į kitus Baltijos šalių uostamiesčius - Svetlagorską, Liepoją, Rygą ir Gdanską.

Birželio 22 d. 18 val. Klaipėdos laivų remonto įmonės teritorijoje (Pilies g. 4) Menų spaustuvė ir Kauno dramos teatras rodys Gintaro Varno spektaklį „Nusiaubta šalis/Klaipėda” pagal Tankredo Dorsto pjesę „Merlinas, arba Nusiaubta šalis”.

Vilniuje šio spektaklio premjera įvyko birželio 3-5 d., Naujosios dramos akcijos metu. Kaip pagrindinis ilgalaikės tarptautinės kultūrinės programos SEAS projektas, „Nusiaubta šalis” rugsėjo 24 d. bus parodyta ir Lenkijoje, Gdansko laivų statykloje. Rugsėjo 12, 14-15 d. „Nusiaubta šalis/Kaunas” bus pristatyta Kauno Šv. Jurgio bažnyčioje, „Naujosios vokiečių dramos akcijos”programoje.

Viduramžius ir mūsų dienas jungiančios gigantiškos dramaturginės misterijos „Merlinas, arba Nusiaubta šalis”, vaizduojančios Utopijos atsiradimą ir žlugimą autorius T.Dorstas dažnai vadinamas „labiausiai statomu vokiečių dramaturgu”. Spektaklio-projekto „Nusiaubta šalis” koncepcija susijusi su „nusiaubtos šalies” sąvoka šiuolaikiniame pasaulyje. „Nusiaubta šalis” – tai ne tik geografinė, bet ir filosofinė kategorija. Ji egzistuoja tarp praeities ir dabarties, tarp civilizacijos ir gamtos – esminių šiuolaikinę visuomenę draskančių prieštaravimų. Pirmajam tokio masto bandymui Lietuvoje teatro priemonėmis įsisavinti skirtingas neteatrines erdves, turinčias realią istorinę atmintį, G.Varnas pasirinko meninį sprendimą apimantį skirtingas teatrines formas, - nuo Rytų šešėlių ir Viduramžių lėlių teatrinių priemonių iki šiuolaikinio „naujojo realizmo” stilistikos. Kiekvienas atskiras spektaklio pristatymas susiejamas su konkrečia erdve ir miesto pavadinimu.

Spektaklyje-projekte dalyvauja specialiai jam suburti stipriausi jaunosios ir viduriniosios kartos Lietuvos teatro aktoriai: Dainius Kazlauskas, Saulius Balandis, šiemet Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas Liubomiras Laucevičius, Viktorija Kuodytė, Povilas Budrys, Evaldas Jaras, Gytis Ivanauskas ir daugelis kitų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją