Liepos 11 dieną galimybę išgirsti originalią sakralinę muziką vilniečiams ir miesto svečiams suteiks iš Prancūzijos atvykstantis grigališkojo choralo ansamblis „Trecanum“. Viduramžiais susiformavęs giedojimas – tobula maldos forma, išgryninanti sąmonę ir suteikianti retą progą panirti į save.

Ansamblio meno vadovas - Strasbūro konservatorijos profesorius Etienne Stoffel - žinias apie grigališkąjį giedojimą gilino pas garsiuosius Solesmes (Prancūzija) vienuolyno benediktinus, kurie nuo 1833 metų ryžosi grįžti prie senųjų choralo ištakų, dešimtmečius kruopščiai studijavo ir lygino senuosius Europos vienuolynų rankraščius, klasifikavo giesmių variantus, šifravo senąją IX–XI amžių notaciją – neumas.

Ansamblį „Trecanum“ E. Stoffel įkūrė 1996 metais, subūręs aštuonis muzikantus, besidominčius ankstyvąja liturgine muzika. Programoje skambėsiančios polifoninės giesmės yra skirtos Mergelei Marijai pašlovinti.

Liepos 12 dieną klausytojai turės retą progą susipažinti su senosios Iberijos pusiasalio muzika. Lietuvoje viešėsiantis senosios muzikos ansamblis „L‘Incantari“ koncerte „Ispanija protėvių lūpose“ supažindins klausytojus su temperamentingų ispanų protėvių dvaruose ir laukuose skambėjusia tradicine muzika.

Arabų, iberų, hebrajų, lotynų ir graikų daugialypės kultūrinės terpės įtakoje susiformavusios, iš lūpų į lūpas perduotos giesmės apie anuomet gyvenusių žmonių jausmus, patirtį, kasdienį gyvenimą ir tradicijas, nepalieka abejingų. Koncerte išgirsime arfą, gitarą, smuiką, perkusiją bei viduramžiais paplitusius instrumentus - citrą, liutnią, viola da gamba.

Kamerinę muziką atliekančio ansamblio šerdis - didelę patirtį turintys vokalistai Lucia Samitier (sopranas) ir Arturo Palomares (tenoras), kurių balsai puikiai tarpusavyje dera. Tai – viena pagrindinių priežasčių, pelniusių senosios muzikos ansambliui „L‘Incantari“ tarptautinį pripažinimą ir gausius kvietimus į tarptautinius festivalius. Duetas derina viduramžių muzikai būdingą senojo dainavimo techniką su klasikine vokalo maniera.

Išlaikydami senajame Viduržemio jūros regione vyravusią dvasią, atlikėjai įstabius praėjusių šimtmečių kūrinius prikelia naujam gyvenimui.

Kviečiame nuo vasaros karščių pasislėpti po vėsiais bažnyčios skliautais ir susipažinti su oria ir prakilnia muzika, sukursiančia ypatingą aurą sakralioje Šv. Kotrynos bažnyčios erdvėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją