Klaipėdoje prasidėsiantys "SEAS" projektai liepos 29-rugpjūčio 1 dienomis bus rodomi Kaliningrade ir Svetlogorske, rugpjūčio 19-22 dienomis - Rygoje ir Liepojoje, rugsėjo 22-26 Gdanske.

Tuo tarpu 2005 metų vasarą, pasipildęs naujais projektais, festivalis tęs savo kelionę, tik šįkart jau Adrijos jūros uostamiesčiuose.

Švedijos kompanijos "Intercult" 2003-iaisiais inicijuotame festivalyje dalyvauja žinomi menininkai - teatro, kino, performansų, video meno, šokio kūrėjai, fotografai, dizaineriai - iš keliolikos Europos šalių.

"SEAS" sumanymą lėmė daugelyje Europos šalių uostuose kilusios panašios tendencijos - dėl sparčių ekonominių, struktūrinių pokyčių ten atsirado didžiulės ištuštėjusios, nenaudojamos erdvės.

"SEAS" dalyvių sukurti dramos ir šokio spektakliai, filmai, dizaino objektai, performansai sieks atkreipti visuomenės dėmesį į šias erdves, pradėti diskusiją dėl jų galimos kultūrinės funkcijos, taip pat bandys nagrinėti jūros - ne tik poetine, bet ir ekonomine, politine prasme - reikšmę besikeičiančiame pasaulyje.

Festivalio metu į Klaipėdą atvyks maždaug 50 menininkų iš 11 šalių. Jie pristatys 7 modernaus meno projektus Laivų remonto įmonės teritorijoje ir gamybinėse patalpose. Festivalyje dalyvaus ir Klaipėdos miesto menininkai, papildydami festivalio erdvę savo kūrybiniais sumanymais.

Lietuva vienintelė iš visų "Seas" dalyvių dalyvauja festivalyje su dviem projektais: Gintaro Varno spektakliu "Nusiaubta šalis" pagal Tankredo Dorsto pjesę ir naująja Mariaus Ivaškevičiaus pjese darbiniu pavadinimu "Dviguba", kuri bus parodyta vėliau.

Didžiausio "SEAS" projekto - "Nusiaubtos šalies" - premjera įvyko gegužės pabaigoje Vilniuje 6-ojo tarptautinio festivalio "Naujosios dramos akcija" metu. Uostamiesčio erdvei pritaikytas spektaklis bus vaidinamas liepos 22 dieną.

Monumentalus, 200 puslapių T.Dorsto kūrinys tam tikra prasme remiasi viduramžiškomis "Apvaliojo stalo riterių" legendomis apie burtininką Merliną, Karalių Artūrą, Gralio paieškas, tačiau kūrinio laikas siekia dabartį ir iš esmės analizuoja šiuolaikinio pasaulio procesų priežastis.

"Nusiaubtoje šalyje" vaidina Dainius Kazlauskas, Saulius Balandis, Viktorija Kuodytė, Gytis Ivanauskas, Liubomiras Laucevičius ir kiti aktoriai. Scenografiją kuria Marta Vosyliūtė, kostiumus - Jolanta Rimkutė.

Pjesės "Dviguba" idėją inicijavo pirmajame "SEAS" etape organizuota M.Ivaškevičiaus kūrybinė stažuotė kartu su dviem jaunais italų teatro menininkais Kopenhagoje ir Malmėje.

Šiuolaikinių menų festivalio "SEAS" partneriai Klaipėdoje - miesto savivaldybės Kultūros skyrius, "Jūros šventė" ir Parodų rūmai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją