Festivalis skiriamas pasaulio tautų tradicijų įvairovei pažinti ir pristato autentišką folklorą, natūraliai besitęsiančiais arba rekonstruotas istorines skirtingų tautų kultūros tradicijas – dainas, šokius, instrumentinę muziką, taip pat papročius, amatus, nacionalinę virtuvę.

„Baltica 2011“ teminė ašis – šeima. Tai vienas elementų, atspindinčių dviejų pradų jungtį, gimdančią gyvybę, konsoliduojančias jėgas, visada buvęs ir tebesantis žmogaus bei visuomenės gyvenimo branduolys, ištakos, svarbiausia formavimosi, kūrybos ląstelė.

Šeima – tai pirmiausia mama ir tėtis, atvedę mus į šį pasaulį, ugdę migdydami, maitindami, mokydami, auklėdami, skiepydami meilės, atsakomybės, savitarpio pagalbos daigus, palydintys į savarankišką gyvenimą, savo šeimą. Brolių ir seserų ratas – pirmoji bendruomenė, kurioje šlifuojami žmogiškieji santykiai, derinant savo ir kito poreikius, suvokiant lyčių ypatybes, patiriant vaikiškų išdaigų džiaugsmus ir pirmąsias nuoskaudas. Senoliai – jų globa ir neįkainojama patirtis, išmintis ir autoritetas, padedantis išsaugoti ryšį su praeities kartomis, jų pasaulėvaizdžiu, etinėmis nuostatomis, dainų ir pasakų aruodais ir visu neaprėpiamu kultūriniu paveldu.

Atsispyrę nuo šeimos, nesunkiai suvokiame giminės, genties, tautos sąsajas, brolyste ar seseryse įvardijamą nebūtinai kraujo ryšiais siejamą žmonių bendrumą, natūraliai priimame ir tautų bei visos žmonijos santarvės idėją.

Pagaliau šeima – tai ir tam tikras ryšių modelis, kurį tradicinė kultūra linkusi perkelti į kitas pasaulio būvio sritis, todėl šeimos santykiai galimi tarp dievų, dangaus kūnų, dangaus ir žemės, gyvūnų, augalų, akmenų ir pan. Nenuostabu, kad toks jaukus, meile nuspalvintas ryšys (šiandien dažnai prarastas) sieja praeities žmogų su visa jo artima ir tolima apsuptimi. Šiandien tai tampa aktualiomis, visuomenei ir individui siektinomis bei ugdytinomis nuostatomis, padedančiomis įveikti vartotojišką santykį su kitu žmogumi ir pasauliu, teikiančiomis viltį žemei atgimti.

Festivalyje dalyvaus folkloro atlikėjai, amatininkai, kulinarinio paveldo žinovai iš Italijos, Slovėnijos, Meksikos, Gruzijos, Moldovos, Rusijos, Jakutijos (Sachos), Latvijos ir Estijos. Ne vienos šalies atstovų grupę sudaro būtent šeimos.

Įvairius šeimos gyvenimo, santykių aspektus, švenčių papročius atskleis geriausi Lietuvos folkloro ansambliai, tradicinę kultūrą puoselėjančios šeimos, kelių kartų atstovai, maži ir suaugę atlikėjai.

Greta koncertų, eitynių, tradicinio festivalio miestelio Sereikiškių parke, renginių regionuose, šiųmečio festivalio programą papildys parodos „Baltijos šalių tradicinės kepurėlės ir kepurės“ Lietuvos nacionaliniame muziejuje, lietuvių tautinio kostiumo „Graži mūsų šeimynėlė“ Lietuvos liaudies kultūros centre, „Gyvybės medis.

Lietuvių kryždirbystė ir kryžių simbolika“ bei atviros kryždirbystės interpretacijų kūrybinės dirbtuvės Vilniaus dailės akademijoje. Ryškus ir festivalio kontekste naujas projektas – ugnies skulptūrų misterija „Vilniaus laiškai Gediminui“.

PROGRAMA

Liepos 1–6 d.

Liepos 1 d., penktadienis

Parodų takas:

14.00 Parodos „Baltijos šalių tradicinės kepurėlės ir kepurės“ atidarymas Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1)
15.00 Lietuvių tautinio kostiumo parodos „Graži mūsų šeimynėlė“ atidarymas Lietuvos liaudies kultūros centre (B. Radvilaitės g. 8)
16.00 Parodos „Gyvybės medis. Lietuvių kryždirbystė ir kryžių simbolika“ atidarymas Vilniaus dailės akademijoje (Maironio g. 3)

Liepos 2 d., šeštadienis 

Koncertai, susitikimai, vakaronės Panevėžio, Širvintų, Ukmergės, Kupiškio rajonuose

Liepos 3 d., sekmadienis 

17.00 Eitynės (Gedimino prospektas – Kongresų rūmai)
18.00 Didysis koncertas Kongresų rūmuose (Vilniaus g. 6/14)

Liepos 4 d., pirmadienis

10.00 Kūrybinė laboratorija, Lietuvos liaudies kultūros centre (B. Radvilaitės g. 8)
15.00 Festivalio miestelis Sereikiškių parke: koncertai, tradicijų, amatų, nacionalinės virtuvės demonstravimas
19.00 Koncertas-vakaronė Sereikiškių parke

Liepos 5 d., antradienis

10.00 Kūrybinė laboratorija, Lietuvos liaudies kultūros centre (B. Radvilaitės g. 8)
12.00 Atviros kryždirbystės interpretacijų kūrybinės dirbtuvės Vilniaus dailės akademijoje (Maironio g. 3)
15.00 Festivalio miestelis Sereikiškių parke: koncertai, tradicijų, amatų, nacionalinės virtuvės demonstravimas
19.00 Koncertas-vakaronė Sereikiškių parke
22.00 Ugnies skulptūrų misterija „Vilniaus laiškai Gediminui“ ant Gedimino kalno ir jo papėdėje

Liepos 6 d., trečiadienis

12.00 Festivalio miestelis Sereikiškių parke: koncertai, tradicijų, amatų, nacionalinės virtuvės demonstravimas
12.00 Atviros kryždirbystės interpretacijų kūrybinės dirbtuvės Vilniaus dailės akademijoje (Maironio g. 3)
17.00 Šventinis pabaigos koncertas ir vakaronė Sereikiškių parke
……………………………
Pagrindiniai koncertai rajonuose:

Birželio 29 d., trečiadienis

17.00 Vilkijos Nemuno slėnyje, Kauno r.

Liepos 1 d., penktadienis

20.30 Kupiškio miesto aikštėje

Liepos 2 d., šeštadienis

15.00 Ukmergės kultūros centro aikštėje (Kauno g. 8)
17.30 Kupiškio miesto aikštėje
18.00 Miežiškių Angelų slėnyje, Panevėžio r.
19.00 Širvintų kultūros centro aikštėje (I. Šeiniaus g. 4)

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją