Festivalio dalyvių žemėlapis driekiasi nuo Norvegijos iki Ispanijos, o koncertai sudomins tiek klasikinės muzikos gerbėjus, tiek laukiančius muzikinių eksperimentų.

Vienas netikėtesnių susitikimų žadamas jau festivalio atidarymo vakarą liepos 1 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Čia kvartetas iš Lenkijos „MozART Group“ sulaužys stereotipus, kad klasikinė muzika ir formalus jos atlikimas – neatsiejama. Šiam styginių kvartetui nieko nereiškia W. A. Mozarto melodiją paversti tirolietiška daina, o J. S. Bacho didingus kūrinius suplakti su teniso partija paplūdimyje. Be abejo, tokiospašėlusios improvizacijos neužgožia svarbiausio šių muzikantų bruožo – profesionalumo.

Šėlsmo, drąsos bei originalaus skambesio netruks ir liepos 2-ąją rengiamame koncerte „Simfoninis rokas“. Gitaristas Martynas Kuliavas, grupė „Ingenious“ bei Šv. Kristoforo kamerinis orkestras įrodys, kad tiek J. Haydno, tiek kultinės grupės „Nirvana“ kūriniams, iki skausmo žinomiems jų gerbėjams, netgi šiandien įmanoma suteikti naują skambesį. Simfoninis rokas vasaros pavakarę griaudės Vilniaus mokytojų namų kieme.
Tuo tarpu Norvegijos džiazo muzikantų kolektyvas naujai atskleis garsiojo Kurto Weillio kūrybą. Prieš 7 metus susibūręs „Music for a while“ ansamblis groja vien šio kompozitoriaus kūrinius. Iš kabareto ar vodevilio dainų, fokstroto ar džiazo melodijų muzikantai sudėlioja įsimintinas visuomenės paraštėse esančių personažų istorijas. O jas puikiai perteikia ansamblio vokalistė – charizmatiškoji Tora Augestad. Rugpjūčio 1-ąją ketvertukas iš Norvegijos į koncertą „Magiškasis kabaretas“ pakvies ir Lietuvos klausytojus.

Net keli festivalio renginiai perteiks ugningąją Lotynų Amerikos bei Ispanijos dvasią. Rugpjūčio 12-ąją Vilniaus mokytojų namų kieme įvyks premjera – specialiai šiam festivaliui pastatyta tango opera „Maria de Buenos Aires“. Tai – jau ne vien tango gerbėjams puikiai žinomas Astoro Piazzollos kūrinys, perteikiantis dramatišką jaunos argentinietės gyvenimą. Pagrindinį – Marijos – vaidmenį operoje pirmą kartą atliks dainininkė Evelina Sašenko.

O Šv. Kotrynos bažnyčioje liepos 11 d. iš studijų bei koncertų užsienyje grįžę Lietuvos talentai kviečia į „Flamentango“. Šiame koncerte skambės flamenko ir tango melodijos, kurias jas atliks šiems žanrams ypač neabejingi muzikantai. Pavyzdžiui, Andrius Masilionis flamenko gitaros paslapčių semiasi Ispanijoje.

Dar vienas Pietų Amerikos ritmus atskleisiantis koncertas laukia rugpjūčio 4 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Čia pirmą kartą Lietuvoje bus grojama čaranga – tradiciniu Andų kalnų gyventojų instrumentu, primenančiu miniatiūrinę klasikinės gitaros versiją. Į fortepijono ir egzotiškosios gitaros koncertą pakvies duetas iš Vokietijos.
Nors šiemet Kristupo vasaros festivalyje gausu naujovių, neliks pamiršti ir tradiciniai festivalio renginiai. Kaip ir kasmet, šiemet klausytojų lauks ciklo „Kristupo gitaros“ koncertai. Tarp jų – dueto iš Portugalijos koncertas, supažindinsiantis su fado gitara. Į čigoniškojo džiazo ritmus panardins Joscho Stephan kvartetas iš Vokietijos; šio kvarteto įkūrėjas J. Stephanas stebina ne tik virtuozišku grojimu, bet ir energija bei temperamentu – savybėmis, būdingomis tiek geram muzikantui, tiek čigoniškajam džiazui. O Jacob Fischer iš Danijos pakvies į rečitalį „Iš Brazilijos sugrįžus“. Jame skambės skandinaviškos liaudies dainos ir džiazo tonais nuspalvinta braziliška muzika.

Senosios muzikos gerbėjų taip pat laukia ne vienas įsimintinas koncertas. Šv. Kotrynos bažnyčioje liepos 11-ąją skambės „Grigališkasis choralas“, kurį atliks ansamblis iš Prancūzijos. Garsiajame Solesmes vienuolyne žinių sėmęsis ansamblis „Trecanum“ paruošė programą, kurioje skambės grigališkasis choralas ir viduramžių polifonija. Liepos 12-ąją į koncertą Š.Kotrynos bažnyčioje pakvies ispanai – senosios muzikos ansamblis „L‘Incantari“. Nežinomų poetų eilės, senoviniai instrumentai, senųjų civilizacijų muzikos elementai – visa tai laukia koncerte „Ispanija protėvių lūpose“.

Kiekvieną liepos antradienį sostinės Šv. Kazimiero bažnyčioje laukiami vargoninės muzikos gerbėjai. Liepos 5-ąją koncertų „Sakralinės muzikos valandos“ ciklas prasidės netikėtu vargonininkės, gitaristo ir džiazo muzikanto susitikimu. Gitaristas iš Belgijos Chris Ruebens, vargonininkė Renata Marcinkutė – Lesieur ir mušamaisiais grosiantis Vladimiras Tarasovas žada muzikinį pasivaikščiojimą tiek klasikinės muzikos, tiek netikėtų improvizacijų keliais. Kituose Šv. Kazimiero bažnyčioje vyksiančiuose koncertuose laukia susitikimai su vargonininkais iš Didžiosios Britanijos bei Lenkijos, taip pat – choro iš Prancūzijos koncertas. Visi ciklo „Sakralinės muzikos valandos“ koncertai yra nemokami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją