Kaip pranešė keliautojai, apie mėnesį truksianti ekspedicija "Himalajų kelias: Baltistanas 2004" prasidės trečiadienį.

Svarbiausias ekspedicijos tikslas - sukaupti ir parvežti į Lietuvą informaciją apie tolimame ir lietuvių nelankomame regione gyvenančias tautas, šių kraštų gamtą, istoriją.

Keliautojai tikisi, kad į Lietuvą parvežta filmuota bei fotografuota medžiaga bei autentiški įspūdžiai bus naudojami šalies mokyklose, sudomins mokslininkus, paskatins lietuvių turistus, galbūt ir verslininkus, dažniau lankytis šiame krašte.

Ekspedicijos metu taip pat norima patikrinti kadaise šiaurės Pakistaną aplankiusio žymaus lietuvių keliautojo Antano Poškos teiginius apie Baltijos jūros baltų ir Baltistano bei kaimyninių tautelių galimus etninius ryšius.

Ekspedicijos "Baltistanas 2004" dalyviai paminės ir pirmojo įkopimo į antrą aukščiausią ir sunkiai įveikiamą pasaulio viršunę K2 (8611 m.) penkiasdešimtąsias metines.

Vėliau keliautojai žada įveikti K2 link vedantį Baltoro ledyną ir pasiekti K2 papėdę, esant palankioms sąlygoms įkopti į Mustagh La perėją.

Ekspedicija "Baltistanas 2004" yra pirmoji Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirto kultūrinio mokslinio projekto "Himalajų kelias" dalis.

Projektas 2004-2009 metais numato surengti kelias tiriamąsias lietuvių ekspedicijas į Himalajus ir gretimus Azijos regionus, susijusius su Lietuva istoriniais, kultūriniais bei kitais ryšiais, o taip pat reikšmingus Lietuvai pažintine prasme.

Projektą sumanytojai ir rengėjai yra V.Vitkauskas bei Vilniaus universiteto Orientalistikos centras, keliautojus globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją