Dvylikoje Radvilų rūmų salių per du aukštus eksponuojami 125 A. Gudaičio tapybos paveikslai, 75 grafikos atspaudai ir piešiniai, 14 teatro dekoracijų ir kostiumų projektų. Kūriniai surinkti iš Lietuvos dailės muziejaus fondų, A. Gudaičio šeimos kolekcijos, Nacionalinio M. K. Čiurlionio, Lietuvos teatro, muzikos ir kino, Lietuvos nacionalinio, Šiaulių "Aušros" muziejų ir Vilniaus universiteto bibliotekos dailės rinkinių.

Vieną svarbiausių lietuvių koloristinės dailės kūrėjų ir pedagogų A. Gudaitį prisimena ir savo mokytoju laiko įžymūs dabarties dailininkai, jo kūrybą studijuoja menotyrininkai ir būsimieji dailininkai.

A. Gudaitis gimė 1904 m. liepos 29 d. Šiauliuose, mokėsi mokytojų seminarijoje, vėliau persikėlė į Kauną. Po dalyvavimo mokinių streike pašalintas iš Kauno meno mokyklos, lankė Justino Vienožinskio studiją, vėliau išvyko lavintis į Paryžių. Į Lietuvą grįžęs 1933 metais, A. Gudaitis jau reiškėsi ir visuomeninėje veikloje, 1935 m. su bendraminčiais įkūrė Lietuvos dailininkų sąjungą. 1940-aisiais dailininkas persikėlė į atgautąją sostinę ir dėstė Vilniaus dailės akademijoje, buvo jos profesorius.

Per 45 pedagoginio darbo metus A. Gudaitis išugdė daug ryškių tapytojų. Menininko vardas siejamas su koloristinės tapybos mokykla, o pats A. Gudaitis prisimenamas ir vertinamas kaip charizmatinė asmenybė, savita, įtaigi ir remianti talentus. Įvairialypė, dinamiška dailininko kūryba atsispindi ir retrospektyvinėje jubiliejinėje parodoje Radvilų rūmuose.

Parodą papildo archyvinės nuotraukos, dokumentai, A. Gudaičio žento fotomenininko Algimanto Kunčiaus fotografijos, režisieriaus Rimtauto Šilinio nufilmuota dokumentinė kino juosta.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją