Paroda surengta, bendradarbiaujant su pačiu menininku ir SK kultūros fondo Fotografijos kolekcija Kelne (Vokietija). Parodą atidarys Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, Jungtinių Amerijos Valstijų Ambasadorė p. Anne E. Derse, LR kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Specialioji pasiuntinė kovai su antisemitizmu p. Hannah Rosenthal, parodos kuratorė ir SK kultūros fondo Fotografijos kolekcijos (Kelnas) direktorė Gabriele Conrath-Scholl.

Parodoje pristatoma daugiau nei trisdešimt svarbiausių menininko Jimo Dine’o fotografinių portretų. Didelio formato fotografijos, sukurtos tarp 2002 ir 2007 m., demonstruoja eklektišką šio menininko požiūrį į portreto žanrą. Jimas Dine’as gimė 1935 m. Cincinačio mieste Ohajo valstijoje (JAV). Septintajame dešimtmetyje išgarsėjo kaip vienas žinomiausių popmeno krypties kūrėjų, bet netrukus nustojo tapatintis su šiuo meno judėjimu, kadangi savo kūryboje vis didesnį dėmesį ėmė skirti poezijai, meno istorijai ir emocijų raiškai. Pats Jimas Dine’as, kurio seneliai yra kilę iš Lietuvos ir XIX a. emigravę į Jungtines Amerikos Valstijas, džiaugiasi unikalia galimybe pirmą kartą pristatyti savo kūrybą Vilniuje.

Jimas Dine’as fotografiją kaip raiškos priemonę atrado gana vėlai. Nors fotografijas savo koliažuose ir asambliažuose jis naudojo dar septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, iliustruodamas 1968 m. išleistą Guillaume’o Apollinaire’o poezijos rinktinę savo paties sukurtais fotografijos darbais, išties svarbia jo kūrybos dalimi fotografija tapo tik nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio vidurio.

Dine’as portretus kuria artimiausioje aplinkoje – studijose, butuose, kelionių metu. Šie darbai vaizduoja konkrečius motyvus – savarankiškus objektus, tačiau tuo pat metu užsimena ir apie svarbias bendresnio pobūdžio problemas. Žmogaus jausminis suvokimas ir iš jo gimstantys kūrybiniai impulsai Dine’ui yra lygiai tokie pat svarbūs, kaip ir mirties bei laikinumo temos. Jimas Dine’as, kurdamas autoportretus, tyrinėja savo paties raidą, reakcijas, psichines būsenas, bet kartu jis siekia užčiuopti ir įvairialypes vizijas bei su jam asmeniškai svarbiais žmonėmis ir personažais susijusius prisiminimus. Dine’ą yra užvaldęs siekis atrasti save Kitame, ir atvirkščiai – Kitą savyje.

Dine’o kūriniuose dažnai galima pamatyti išraiškingas, menininko kolekcionuojamas Pinokio lėles. Kartais jų įsivaizduojamuose nuotykiuose dalyvauja porcelianinė beždžionė ir porcelianinis gaidys arba didingos išvaizdos varnas. Menininko kūryboje taip pat yra ryškių, neįprastų Pinokio portretinių studijų, kurių, kaip ir Pinokio priešininkės, gudrios lapės, portretų provaizdžiai yra Dine’o medinės skulptūros. Čia yra ir dviejų medinių marionečių atvaizdas, kuris taip pat demonstruoja, kaip meistriškai Dine’as sugeba prakalbinti daiktus ir priversti juos kelti daugialypes asociacijas.

Jimo Dine’o sukurti portretai perkelia mus į didesnę, nei galime aprėpti žvilgsniu, susijusių energijų, realybės matymo, kampų ir iliuzijų erdvę, kurioje ribos tarp tikrovės ir fikcijos, meno ir gyvenimo yra labai neryškios.

Paroda veiks iki 2011 m. rugpjūčio 28 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją