- Kiek netradiciškai šį kartą jį pradedame, bet tai tik įrodo, kad festivalis ieško naujų spalvų, naujų programų, didina būrį savo gerbėjų, mėgstančių gerą, įvairių žanrų ir stilių muziką. Pirmajame festivalio koncerte populiarias garsių pasaulio atlikėjų repertuaro dainas su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atliks dainininkai Mia (Vilija Pilibaitytė), Rosita Čivilytė, Sasha Song, Donatas Montvydas ir kiti.

Gal ir laisvesnė muzika šį kartą skambės Pažaislio festivalio pradžios koncerte (beje, šį projektą festivaliui pasiūlė maestro Gintaras Rinkevičius, ir jo idėja mus sudomino), bet tai bus dar vienas paliudijimas, kad nestovime vietoje, ieškome įvairovės. Manyčiau, ne mažiau įspūdingas renginys bus ir baigiamąjį festivalio vakarą: paskutiniąją vasaros dieną Pažaislio vienuolyno kieme įvyks Giacomo Pucinni operos "Kregždutė" premjera. Dalyvaus Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, solistai Edgaras Montvidas, kubiečių kilmės dainininkė Elaine Alvare iš JAV, diriguos Modestas Pitrėnas. O iki tol sakralioje Pažaislio erdvėje dar skambės ir liturginės kompozicijos - Vidmanto Bartulio "Requiem" ir Žolinių atlaidų muzika.

Pagal susidomėjimą šiuo koncertu, bilietų pirkimo internetu mastą matome: pritraukėme naujos publikos. Tradicinė festivalio publika yra labiau linkusi pirkti bilietus filharmonijos kasose arba prieš koncertą.

- Kuo dar skirsis šiemetis festivalis nuo anksčiau vykusiųjų?

- Nė viename Pažaislio festivalyje iki šiol nebuvo tiek orkestrų, kiek jų bus šią vasarą, - net septyni (penki simfoniniai ir du kameriniai). Didžiausias jų - Baltijos jaunimo filharmonijos orkestras, turintis 80 muzikantų.

Šiemet festivalyje turėsime nemažai pasaulinio lygio žvaigždžių - akademinės muzikos atstovų. Tai keturi pasaulinio lygio pianistai - Alexanderas Paley, Vestardas Šimkus, Andrius Žlabys, Lukas Geniušas, du pasaulinio lygio smuikininkai - Sergejus Krylovas ir Michailas Simonianas. Savas programas į mūsų festivalį atveš Kalifornijos berniukų choras (JAV), vyrų vokalinis ansamblis "Voices unlimited" iš Austrijos, kiti atlikėjai.

Pažaislio festivalis turės net 19 scenų: Kaune, Zapyškyje, Baisogaloje, Babtuose bei kitose Lietuvos vietose. Į kai kurias iš jų koncertų klausytojus iš Kauno nuveš ir atgal parveš specialus "Kautros" autobusas.

Tradicinė Pažaislio festivalio premjera prie Kauno pilies įvyks liepos pradžioje: čia bus suvaidinta Justino Marcinkevičiaus drama "Mažvydas", spektaklis statomas drauge su Lietuvos nacionaliniu teatru.

- Teko girdėti kai kurių festivalių rengėjus skundžiantis, kad dėl lėšų stokos neįmanoma sudaryti turtingesnės programos bei pasikviesti žinomų atlikėjų iš užsienio. Gal Pažaislio festivalis irgi su tokiomis problemomis susiduria?

- Per visą Pažaislio festivalio gyvavimo keliolikos metų istoriją laikomės nuostatos, kad jame dalyvauti kviečiame maždaug 60 procentų atlikėjų iš Lietuvos, o likusius - iš užsienio. Aišku, biudžetas gali nulemti kuklesnes koncertų programas ir tai visai nenuostabu. Juk dar tik brendame iš krizės.

Bet galime pasidžiaugti, jog šiemet rėmėjų padedami šiek tiek didesnį Pažaislio festivalio biudžetą susiformavome. Dar galime pasidžiaugti: dauguma muzikos atlikėjų supranta, jog Lietuva dar tik lipa iš krizės duobės, tai jie neprašo mums "nepakeliamų" honorarų.

Noriu priminti, kad brangiausiai festivaliui kainuoja premjerinis spektaklis prie Kauno pilies, bet tai - išskirtinis projektas. Specifinis, tradicinis įvykis, kuris kasmet skiriamas Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai. Be tokio spektaklio prie pilies ištikimi mūsų gerbėjai galbūt nepajustų visos festivalio pilnatvės.

Tik norėčiau pažymėti ir kita: mes puikiai matome, jog žmonės vis labiau domisi Pažaislio festivalio programa, daugiau nuperka bilietų, aktyviau lankosi koncertuose. Vadinasi, atsigręžia į kultūrą ir jau gali sau tai leisti.

- Šiemetė vasara Kaune pažėrė daugybę festivalių ir švenčių, ar jos neužgožia "veterano" Pažaislio?

- Tikrai ne. Mes turime savo terpę, savo žiūrovus. Tarp jų yra tokių, kurie visas šešiolika Pažaislio vasarų apsilankė festivalio koncertuose vienuolyno kieme ir po vasaros mina taką ir į Kauno valstybinę filharmoniją.

Kaune iš tikrųjų nemažai įvairių kultūrinių renginių, tik gaila, miestas jų dar nepareklamuoja tiek, kiek jie verti reklamos. Jos trūksta. Pažaislio festivalis, nors ne jis yra seniausias, jau artėja prie brandaus amžiaus. Ir darbo daug įdėta nuo jo gimimo, ir patirties nemažai sukaupėme.

Užtai šiemet mes vėliau į Pažaislį festivalio gerbėjus kviečiame. Ne gegužės gale, kaip ankstesniais kartais, bet jau vasarai prasidėjus. Nes pamatėme, kad po didžiulio renginio - pirmą kartą Lietuvoje surengtų Tarptautinių Hanzos dienų, kuriose dalyvavo Kaunas ir daugiau kaip 80 užsienio šalių miestų, kauniečiams reikia atokvėpio. Šiokios tokios pauzės, kad Hanzos dienose patirti įspūdžiai susigulėtų, kad žmonės atsikvėptų ir pasirengtų įspūdingiems susitikimams su menais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją