„Visada galvojau, kad talentas ir pilkuose pelenuose spindi. Tai įrodo televizinių projektų atradimai. Juk kaip tik juose pastaruoju metu atrandami atlikėjai, droviai išėję į sceną. Neilgai trukus jie sužiba koncertų salėse ar teatrų scenose“, - pasakoja J. Smoriginas ir priduria tokį atradimų procesą pradėjęs prieš gerą dešimtmetį choreografinių projektų teatre „Vilniaus baletas“.

Ne vieną dešimtmetį su bendraminčių būriu dirbęs Operos ir baleto teatre J. Smoriginas nesiryžta atskleisti, ką per tiek laiko nuveikė. Esą tai – menotyrininkų sritis.

Prisiminimuose palikęs darbą teatre, J. Smoriginas pasakoja jau spėjęs užsiauginti būrį įdomių ir kūrybingų šokėjų. Esą jų choreografinis paruošimas yra toks margas, jog būtų galima nesunkiai pamatyti visą Lietuvos šokių istoriją.

„Jaučiuosi lyg pradėčiau naują savo kūrybos puslapį, lyg gyvenčiau visai neatrastame pasaulyje, kuriame kaip Mozė vedu savo trupę į ieškojimų ir atradimų sceną“, - atvirauja garsus choreografas, birželio 17 d. kviesdamas į Rusų dramos teatre startuosiantį choreografinių projektų teatro „Vilniaus baletas“ dviejų dalių šokio vakarą „Mes – Vilniaus baletas“.

Pirmoje dalyje žiūrovai pamatys kaip gimsta šokėjas, kokia profesinė strategija vystoma „Vilniaus baleto“ salėse - tam, kad išėjęs į sceną šokėjas drąsiai galėtų atlikti jam suteiktą sceninę užduotį. Antrojoje dalyje į sceną po ilgo laiko grąžinamas šokio spektaklis „Jausmai“.

Minėtas spektaklis gimė prisimenant Vijolę Parutytę - vieną pirmųjų choreografo J. Smorigino bendražygių, jo mūzą.

Šokio spektaklis „Jausmai“ sukurtas įžymaus prancūzų poeto modernisto Francois Villono gyvenimo ir jo kūrybos motyvais.

„Norėjau pajusti, kaip tavyje kūryba kunkuliuoja it pavasario šaltiniai, o tu aplinkui matai tuštumą ir abejingumą. Francois Villonas, kaip ir daug kitų menininkų, sudegė savo kūrybos liepsnose ir reikėjo išlaukti ne vienerius metus, kad galėtume išgirsti, jog jis yra genijus. Kaip ir visi Lietuvos meno kūrėjai, be laiko išėję į nebūtį“, - kalba choreografas ir priduria, jog šis spektaklis – vienas jo mylimiausių.

J. Smoriginas džiaugiasi „Vilniaus baleto“ šokėjų gretas papildžiusiais artistais Dovile Bepirštiene ir Nagliu Bierancu. Jiedu – diplomuoti Lietuvos baleto skyriaus auklėtiniai. Choreografas jiems jaučiasi dėkingas už pagalbą prikeliant šokio spektaklį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją