Vyks geresniu laiku nei 2009-aisiais

Kristina Ulevičiūtė, Vilniaus savivaldybės Kultūros, sporto ir turizmo departameno direktorė, tikina, kad „ArtVilnius`11“ yra vienas iš sėkmingiausių didelės apimties projektų, kuris šiais metais vyks ir geru laiku. Vasarą bus ryškūs Kristupo festivalio renginiai, tad šie renginiai vienas kitą papildys.

Pirmą kartą 2009-aisiais įvykęs „ArtVilnius`11“ sulaukė per 20 tūkst. lankytojų, tačiau organizatoriai pastebi, kad jų galėję būti daug daugiau – esą Vilniui būnant Europus kultūros sostine daugelis lankytojų mugę palaikė eiline paroda. Šįmet, tikimasi, į mugę sugužės arti 30 tūkst. meno gerbėjų.

Vilniaus mero patarėja Rasa Adelė Razgaitis džiaugėsi, kad mieste bus didelė šventė bei atvyks pasaulinį pripažinimą pelniusios galerijos bei ambicingi šiuolaikiniai jaunieji menininkai.

„Menas yra labai galingas įrankis, turintis galią paliesti mūsų emocijas, mūsų mintis. Jis turi būti iššaukiantis kokią nors reakciją, nors kartais ir šokiruojančią, kartais priverčiančią nuoširdžiai paklusti arba ašarą nubraukti, kartais netgi pasibjaurėti.

Bet tai yra gerai, ypatingai žavi, kad yra jauna karta, kad yra šiuolaikinis menas, kuris pagauna šių dienų emocijas ir jas perteikia vizualiai“, – kalbėjo R. Adelė Razgaitis.

„ArtVilnius`11“ meno vadovė prof. Raminta Jurėnaitė įsitikinusi, kad mugės sėkmę lemia tai, kad mūsų regione nėra didelės tarptautinės mugės.

„Netgi tokioje klestinčioje kultūriniu požiūriu ir dydžiu Lenkijoje nėra. Maskvoje nesuklestėjo dėl biurokratinių muitinių sunkumų, mes esame Europos Sąjungos sudėtyje ir mums labai lengva padaryti tarptautinę mugę palyginti su kitomis šalimis“, – pastebi R. Jurėnaitė.

Dalyviai – iš 17 šalių

Šių metų meno mugėje bus pristatyta plati ir reprezenatyvi šiuolaikinio meno galerijų panorama – nuo Almatos iki Niujorko. Mugėje dalyvaus 66 meno galerijos iš Lietuvos, JAV, Japonijos, Prancūzijos, Portugalijos bei kitų šalių. Tuo metu 2009-aisiais mugėje dalyvavo 92 meno galerijos iš 28 pasaulio šalių, eksponuota daugiau kaip pusė tūkstančio meninkų kūrinių.

„Pirmą kartą mes labai rizikavome, buvome apsupti daugybės skeptikų, nes buvo teigiama, kad niekas į Vilnių nevažiuos, pasaulyje yra tiek daug dailes mugių, tikėtis kažką čia parduoti yra sunku, bet tikėjome, kad Vilnius turi ypatingo miesto aurą, kad jame galima įvykdyti viską“, – tikino R. Jurėnaitė.

Pasak jos, šios mugės reikia pirmiausia mums patiems, nes šiuolaikinis menas uždega ir duoda energiją bet kokiai veiklai. Mugėje bus rodomas šiuolaikinis menas, koks jis šiandien yra. Dominuos tapyba, mat ji visada yra pati patraukliausia meno rūšis kolekcionieriams.

„Kaip ir visame pasaulyje padidėjo dėmesys darbams ant popieriaus, bus daug jų rodoma. Rodysime ir skulptūrą, video meną ir kitas naujas technologijas.

Tai bus menai, kurie žavės estetiniu rafinuotumu, bet taip pat tokie, kurie kelia socialinius, politinius, etinius, klausimus. Bus menas, kuris glostys akį ir kels nuotaiką, bet bus ir menas, kuris kels nerimą, nemalonius klausimus“, – programą pristatė R. Jurėnaitė.

Naujovė – pradedančiajam kolekcionieriui

Šių metų mugės naujovė – stendas pradedančiajam kolekcionieriui. Visi nedideli, bet vertingi meno kūriniai šiame stende bus parduodami už ganėtinai patrauklią kainą – iki 350 Lt.

„Programa yra didelės apimties, svarbi ir mėgėjams, ir kolekcininkams profesionalams, ir patiems galerininkams, nes jie turi galimybę komunikuoti, užmegzti ryšį. Taip pat mūsų tikslas yra skatinti atvykstamąjį turizmą, bus didelės galimybės jį plėtoti. Neabejoju šio projekto sėkme, verte, ekonomine nauda“, – sakė K. Ulevičiūtė.

Pasak Lietuvos meno galerininkų asociacijos prezidentės Dianos Stomienės, Vilniaus miesto savivaldybė šiam projektui skyrė 240 t ūkst. litų , dar 25 tūkst. gauti iš Kultūros rėmimo fondo.

„ArtVilnius`11“ vyks liepos 12–17 dienomis parodų centre „Litexpo“.