Už tai, kad 2011 metų literatūros premija atitektų 77-erių metų L.Cohenui, balsavo didžioji dauguma komisijos narių.

L.Cohenas "turėjo įtakos trims žmonių kartoms visame pasaulyje, rašydamas emocingai vaizdinga kalba, poeziją suliedamas su muzika didžiulę išliekamąją vertę turinčioje savo kūryboje", sakoma komisijos pareiškime.

"Laiko tėkmė, jausmingi santykiai, mistinės Rytų ir Vakarų tradicijos bei gyvenimo kaip nesibaigiančios baladės apdainavimas jo darbuose asocijuojasi su tam tikromis lemtingomis XX amžiaus pabaigos ir XXI amžiaus pradžios permainomis", - skelbia komisija.

Praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje L.Cohenas buvo nutraukęs muzikinę veiklą ir kelis metus praleido budistų vienuolyne Kalifornijoje, kur davė vienuolio įžadus ir gavo Jikano vardą, kuris reiškia "tylą".

Iš tokių dainų kaip "So Long, Marianne," "Suzanne"ar "First We Take Manhattan" gerai pasauliui žinomas L.Cohenas į sceną sugrįžo 2008 metų liepą.

Prizas už menus gali būti skiriamas asmeniui, grupei ar organizacijai, kurios darbas literatūros, kino, šokio, muzikos ar kitose meno srityse „tampa reikšmingu įnašu į žmonijos kultūros paveldą“.

Šiemet už pasiekimus muzikos srityje premija atiteko garsiam Italijos dirigentui Riccardo Muti.

Ankstesniais metais šias premijas yra gavę: Ispanijos kino režisierius ir „Oskaro“ laimėtojas Pedro Almodovaras, JAV legendinis bardas Bobas Dylanas, britų architektas Normanas Fosteris, amerikiečių skulptorius avangardistas Richardas Serra ir brazilų architektas Oscaras Niemeyeris, vienas iš Niujorke stovinčių Jungtinių Tautų (JT) pastatų komplekso projektuotojų.

Astūrijos princo prizas taip pat skiriamas už pasiekimus komunikacijų, humanitarinių bei socialinių mokslų srityse, mokslinius ir techninius tyrinėjimus, literatūrą, tarptautinį bendradarbiavimą ir sportą.

Ispanijos sosto paveldėtojo princo Filipe vardo 50 tūkst. eurų premijos Astūrijos regiono sostinėje Ovjede teikiamos per ceremoniją, kuriai vadovauja pats Astūrijos princas.